Administratorii de fonduri de pensii solicita Guvernului majorarea contributiei catre Pilonul II la nivelul prevazut de lege. Cat pierd viitori pensionari in urma inghetarii sumelor alocate
Pensii
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita Guvernului majorarea nivelul contributiei pensiilor private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislatiei care prevedea o crestere graduala de 0,5 puncte procentuale pe an.
Conform unui comunicat al APAPR, remis marti AGERPRES, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive, ajungand pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%.
In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri.
La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.
“In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentele pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”, apreciaza Raluca Tintoiu, presedinte al APAPR.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE tn perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent, realizat de federatia asociatiilor de consumator de produse financiare (Better Finance).
In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga Guvernul sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legislatia si calendarul de contributii aferente Pilonului II “conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilon II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei trebuia sa ajunga la 6% inca din 2016”.
Guvernul a decis sa mentina in acest an contributiile la Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, la nivelul de anul trecut, de 5,1, prevede un proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor. In 15 decembrie 2016, Guvernul Ciolos a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a mentinut la nivelul de 5,1% nivelul contributiilor la Pilonul II de pensii pentru primele doua luni din 2017, pentru ca noul guvern sa aiba timp sa decida ce nivel va aplica pentru restul anului.
In conditiile in care bugetul se afla sub presiune, guvernul condus de Sorin Grindeanu a decis sa mentina contributiile la Pilonul II la nivelul actual, dar promite o majorare pana la nivelul asumat acum zece ani, de 6%, in anul viitor.
In 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii (Pilionul II), graficul prevedea cresterea contributiilor cu cate 0,5 puncte procentuale in fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajatilor in 2008 pana la 6% in 2016. In ultimii ani, din cauza presiunilor bugetare in crestere, guvernul a amanat cresterea contributiilor pana la nivelul prevazut initial.
Pe acelasi subiect: