Mihai Tudose infirma declaratia potrivit careia Pilonul II de pensii ar urma sa fie desfiintat si spune ca va discuta cu ministrul Finatelor. Bursa si leul au scazut masiv
UPDATE Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, joi, dupa discursul sustinut in plenul camerelor reunite, inaintea votului de investire a Cabinetului sau, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca va avea o discutie pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel care a facut anuntul referitor la desfiintare.
”Nu se desfiinteaza. Dumnezeule, de unde le scoateti?! Cum sa spuna asa ceva, o sa vorbesc cu el (n.r.: Ionut Misa). Nu se desfiinteaza. Punct”, a spus premierul desemnat Mihai Tudose, intrebat de masura pe care o va lua noul Executiv privind pensiile.
In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis in aprilie sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.
In prezent, Ministerul Finantelor ia in calcul desfiintarea Pilonului II.
”Pilonul II se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului. (...)Fondurile de pensii din Pilonul II administreaza active de circa 40 miliarde lei. Insa, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe luna”, a declarat Misa.
Masura va fi luata in contextul in care beneficiile acestui din urma nu sunt atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile din Pionul II sunt consistente, considera ministrul desemnat. Intrebat in legatura cu amenda data de ASF pentru NN Pensii, in legatura cu scandalul nationalizarii pensiilor, Misu a spus ca nu se poate declara pe subiect, dar nu considera ca aceasta masura reprezinta o nationalizare a pensiilor private.
Bursa din Bucuresti scade cu peste 4%, iar leul se depreciaza masiv
Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pierdeau peste 4%, iar leul s-a devalorizat pana la cotatii de peste 4,57 lei/euro, dupa publicarea in presa a informatiilor despre noul program de guvernare, care schimba total modul de impozitare si desfiinteaza pilonul II de pensii, unul din cei mai importanti furnizori de capital din Romania.
La ora 15.25, ora Romaniei, indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni, pierdea 2,4%, dupa ce pierduse anterior chiar 4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor din energie, scadea cu 3,8%, dupa ce initial pierduse peste 5%.
Brokerii aun indicat ca motivul scaderii este anuntul desfiintarii Pilonului II de pensii.
"Principalul motiv al scaderii bursei cred ca este stirea legata de desfiintarea Pilonului II. Fondurile au participatii pe bursa, daca vor trebui sa dea banii inapoi vor trebui sa vanda activele. Alt motiv nu vad, mai ales ca bursele europene sunt stabile. Este greu de estimat ce impact va avea pe termen mediu, va depinde de informatiile care vor aparea pe parcurs", a declarat, pentru News.ro, brokerul Adrian Simionescu.
De asemenea, leul a pierdut circa 0,5% din valoare, cursul euro/leu urcand de la 4,55 unitati la 4,5740 unitati injurul orei 15.25.
Pilonul II de pensii este unul dintre cei mai mari investitori pe piata de capital si are plasamente mari in titluri de stat, astfel ca desfiintarea sistemului ar puteaafecta puternic bursa din Bucuresti, care sufera oricum din cauza lichiditatii scazute in comparatie cu alte piete din regiune.
“O decizie sinucigasa”
In contextul in care, anul trecut, Polonia a anuntat desfiintarea Pilonului II de pensii, directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, declara ca in Romania, desfiintarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigasa.
"Exista tentatia aceasta de a presupune ca ar trebui ca noi sa aplicam o copie fidela a ceea ce fac altii in alte tari. Eu zic ca fiecare are propriile individualitati. De exemplu, in cazul Romaniei daca e sa ne uitam la dinamica demografica, avem una dintre cele mai negative rate din Europa. Romania acum trei sau patru ani era a treia cea mai tanara tara din Europa ca medie de varsta, peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai batrana. In aceste conditii este clar ca Romania are o problema poate chiar mai grava decat au alte tari care isi pot permite sa experimenteze solutii de genul acesta. Cred ca pe masura ce aceasta generatie a decreteilor se va apropia de pensie presiunea in directia pastrarii unui sistem privat de pensii va fi in crestere. Nimeni nu isi poate permite ca, inainte cu cativa ani de a avea o explozie de pensionari, sa se renunte la sistemul de pensii private. Ar fi o decizie sinucigasa", declara Radu Craciun, anul trecut.
Guvernul polonez a prezentat, anul trecut, cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele doua decenii, prin desfiintarea pensiilor administrate privat, asa-numitul Pilon II.
Potrivit planului anuntat, Guvernul de la Varsovia va transfera aproximativ un sfert din activele de 140 de miliarde de zloti (35,2 miliarde de dolari) detinute in prezent de fondurile private de pensii catre un singur vehicul de investitii denumit Fondul Demografic de Rezerva, iar fondurile private OFE vor fi inchise.
Cati bani au romanii in fondurile de pensii private
Sistemul de pensii private din Romania administra, in 31 decembrie 2016, active de 7,26 miliarde de euro, cu 27,16% peste nivelul inregistrat in anul anterior, pe fondul cresterii contributiei medii, potrivit datelor publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Ponderea pensiilor private in PIB a fost, la sfarsitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% in decembrie 2015.
”Valoarea totala a activelor nete inregistrata la sfarsitul anului trecut de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 27,53% (27,06% raportat la moneda euro)”, arata ASF.
Valoarea medie a unui cont pentru cei aproximativ 6,67 milioane de participanti cu conturi active in Pilonul II era, la 31 decembrie 2016, de 4.719 lei (1.039 euro), in crestere cu 22,18% fata de decembrie 2015 si cu 17,24% fata de iunie 2016.
”4,70 milioane de participanti inregistrau sume in cont de pana la 5.000 lei (70,48%). Valoarea contului pentru 1,14 milioane de persoane era cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (17,15%), iar pentru 0,83 milioane de persoane de peste 10.000 de lei (12,38%)”, potrivit ASF.
In Romania exista sapte administratori de fonduri de pensii private pe pilonul II: Metropolitan Life, NN Pensii, BCR, Aegon, BRD, Generali si Allianz-Tiriac.
Pe acelasi subiect: