ASF considera ca declaratiile ministrului Finantelor privind desfiintarea Pilonului II de pensii private nu se incadreaza in “manipularea pietei”
Ionut Misa
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, intr-un comunicat, ca evolutiile pietei bursiere din 29 iunie, cand ministrul Finantelor Ionut Misa a declarat ca Pilonul II de pensii private se va desfiinta, informatie dezmintita ulterior de premier, nu au fost determinate de “fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false”.
“ASF a finalizat analiza de specialitate referitoare la existenta unor posibile indicii privind incidenta dispozitiilor legale in materia abuzului pe piata, initiata in contextul evolutiei pietei bursiere din data de 29.06.2017. Sub acest aspect analiza a relevat faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de cadrul legal pentru existenta unei fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare, astfel cum aceasta este definita in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata”, precizeaza institutia intr-un comunicat.
In 29 iunie, la audierile din comisiile de specialitate din Parlament, inaintea preluarii functiei, ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a declarat ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii vor fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.
”Pilonul II se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului. (...)Fondurile de pensii din Pilonul II administreaza active de circa 40 miliarde lei. Insa, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe luna”, declara Misa, la acea data.
Ulterior, premierul Mihai Tudose a dezmintit informatia. In aceeasi zi, bursa a scazut cu 4%, iar leul s-a depreciat considerabil.
Amenzi aspre pentru NN Pensii
In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis atunci sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.
Pilonul II de pensii este unul dintre cei mai mari investitori pe piata de capital si are plasamente mari in titluri de stat, astfel ca desfiintarea sistemului ar puteaafecta puternic bursa din Bucuresti, care sufera oricum din cauza lichiditatii scazute in comparatie cu alte piete din regiune.
Cati bani au romanii in fondurile de pensii private
Sistemul de pensii private din Romania administra, in 31 decembrie 2016, active de 7,26 miliarde de euro, cu 27,16% peste nivelul inregistrat in anul anterior, pe fondul cresterii contributiei medii, potrivit datelor publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Ponderea pensiilor private in PIB a fost, la sfarsitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% in decembrie 2015.
”Valoarea totala a activelor nete inregistrata la sfarsitul anului trecut de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 27,53% (27,06% raportat la moneda euro)”, arata ASF.
Valoarea medie a unui cont pentru cei aproximativ 6,67 milioane de participanti cu conturi active in Pilonul II era, la 31 decembrie 2016, de 4.719 lei (1.039 euro), in crestere cu 22,18% fata de decembrie 2015 si cu 17,24% fata de iunie 2016.
”4,70 milioane de participanti inregistrau sume in cont de pana la 5.000 lei (70,48%). Valoarea contului pentru 1,14 milioane de persoane era cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (17,15%), iar pentru 0,83 milioane de persoane de peste 10.000 de lei (12,38%)”, potrivit ASF.
In Romania exista sapte administratori de fonduri de pensii private pe pilonul II: Metropolitan Life, NN Pensii, BCR, Aegon, BRD, Generali si Allianz-Tiriac.
Pe acelasi subiect: