Profit.ro: Un nou atac asupra pensiilor private. Guvernul vrea să taie la jumătate contribuțiile la Pilonul II. Câți bani au românii în conturile de pensii private
Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), scrie Profit.ro, care citează surse din piața de profil.
Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.
În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.
O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.
Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul II, cel al pensiilor obligatorii administrate privat.
O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul III.
Câți bani au românii în conturile de pensii private. Valoarea activelor a crescut cu 31% în ultimul an
Valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a înregistrat un avans de 30,76% în ultimul an, până la 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro) în 30 iunie, a anunţat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Rata de rentabilitate pentru fondurile de pensii private a ajuns în iunie la 4,91%, potrivit ASF.
”Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%”, se arată în comunicat.
ASF a subliniat că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuţie şi nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat.
Guvernul are în vedere de mai mult timp modificarea sistemului de pensii administrate privat, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţând chiar desfiinţarea Pilonului II, informaţie dezminţită ulterior de premierul Mihai Tudose.
”Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului. (...) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Însă, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe lună”, declara Mişa, în luna iunie.
Potrivit ministrului, măsura urma să fie luată în contextul în care beneficiile nu sunt atât de mari, iar comisionele încasate de fondurile din Pionul II sunt consistente.
La câteva ore după declaraţia ministrului Finanţelor, premierul Mihai Tudose îl contrazicea, spunând că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu Ionuţ Mişa, cel care a făcut anunţul referitor la desfiinţare.
”Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde le scoateţi?! Cum să spună aşa ceva, o să vorbesc cu el (n.r.: Ionuţ Mişa). Nu se desfiinţează. Punct!”, spunea premierul la acea dată, întrebat de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pensiile.
În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, această fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.
Pe acelasi subiect: