Solicitarea Fondului Proprietatea a fost pusa pe ordinea de zi a sedintei AGA din 29 aprilie. Daca actionarii vor fi de acord, firma ar putea distruni un dividend brut de 0,4165 lei pe actiune.

Raportat la cel mai recent pret din piata, de 1,92 lei, randamentul dividendului este de 21,7%. Azomures nu a mai acordat dividende din 2004, cand a distribuit cate 0,0523 lei/actiune din profitul consemnat in 2003. In urmatorii ani, combinatul a pastrat profitul pentru finantarea activitatii.

Administratorii au propus insa actionarilor ca profitul inregistrat pentru anul trecut, de 365,19 milioane lei sa ramana la dispozitia companiei.

Producatorul de ingrasaminte chimice a fost preluat la jumatatea lunii martie de catre traderul elvetian Ameropa, iar noul presedinte CA este proprietarul Ameropa.

Ameropa controleaza 75,8% din titlurile Azomures si, conform prevederilor legii pietei de capital, trebuie sa lanseze o oferta de preluare a combinatului. FP detine 11,12% din actiuni.

La jumatatea lunii februarie, Azomures a anuntat ca anul trecut a inregistrat un profit net preliminat de 346 milioane lei (81,8 milioane euro), de 2,2 ori mai mare comparativ cu castigul din anul 2010. Avand in vedere propunerea administratorilor privind destinatia castigului din 2011, rezulta ca profitul de anul trecut a fost recalculat.

Ameropa a preluat, totodata, si operatorul portuar Chimpex Constanta (CHEM).

Compania elvetiana mai detine in Romania Ameropa Grains Constanta (CCRL), fosta Comcereal Constanta, care a preluat numele actionarului majoritar. Ameropa Holding controleaza 96% din titlurile Ameropa Grains.

Titlurile Azomures au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,52%, la 1,92 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea combinatul este de un miliard de lei (230,6 milioane euro).