Statul roman se pregateste sa-si ia adio de la Fondul Proprietatea. Americanii de la Templeton raman stapani
O data ce statul roman isi va epuiza pe despagubiri pachetul de actiuni ramas la Fondul Proprietatea (FP), eveniment estimat sa se intample pana la finele anului, influenta administratorului Fondului, grupul american Franklin Templeton, va creste puternic, in conditiile in care acesta este sustinut de un grup de actionari importanti, iar dispersia puternica a actionariatului face dificila deocamdata conturarea altui pol de influenta.
Astfel, statul a cedat in mai putin de un an controlul unor active de peste 3,7 mld. euro si al unui sector extrem de important in economie, cel energetic. Asta deoarece Fondul Proprietatea detine pachete semnificative de actiuni la cele mai importante companii din sectorul energetic (Hidroelectrica, Romgaz) si poate bloca astfel deciziile strategice, cum s-a intamplat in cazul celor doua companii energetice nationale, scrie Ziarul Financiar.
Pe de alta parte, Franklin Templeton a accelerat transparentizarea companiilor de stat, publicand pentru prima data rapoartele anuale ale celor mai mari 20 de companii din portofoliu, si lupta pentru eficientizarea acestora prin management privat.
In schimb, scopul initial pentru care a fost infiintat Fondul, respectiv despagubirea fostilor proprietari carora regimul comunist le-a confiscat imo¬bilele, s-a pierdut pe parcurs. Cei care au primit actiuni ca despagubire nu au putut niciun moment sa-si recupereze toti banii, deoarece titlurile FP s-au tranzactionat permanent sub valoarea nominala de 1 leu (la care au fost facute despagubirile), iar cei care nu au primit actiuni ar putea fi nevoiti sa mai astepte ani de zile pana ce statul va gasi o noua metoda de despagubire, avand in vedere ca actiunile FP sunt pe terminate.
Citeste si
Grecia va da faliment pana in martie anul viitor. Cum vede un economist de la FMI viitorul Europei
Hologramele sau masinile semiautomate. Ce revolutii tehnologice pregatesc cercetatorii