Ce va face statul cand se termina Fondul Proprietatea? Guvernul pregateste plafonarea despagubirilor pentru a economisi 10 mld. €
Problema despagubirilor, pasata precum un cartof fierbinte de la o guvernare la alta in ultimii douazeci de ani, a ajuns acum la capat de linie: Guvernul este fortat sa plafoneze si sa esaloneze compensatiile constient ca nu dispune de zecile de miliarde pentru a umple sacul fara fund al despagubirilor.
Nici Fondul Proprietatea, cea mai mare privatizare mascata de la caderea comunismului, si nici zecile de legi, acte normative si ordonante de urgenta nu au reusit sa rezolve problema despagubirilor in Romania, scrie Ziarul Financiar.
Bilantul ultimilor douazeci de ani arata tragic: chiriasii au avut dreptul de a cumpara imobilele in care locuiau la preturi sociale (la initiativa PSD), in timp ce proprietarii de drept au fost aruncati in hatisul legislativ si compensati cu actiuni la Fondul Proprietatea (la initiativa PNL si PD).
Acum Guvernul pregateste o noua lege, despre care circula doar informatii neoficiale, asa cum s-a intamplat si cu legea de infiintare a Fondului Proprietatea nesupusa dezbaterii publice si care a impus termene limita privind listarea la bursa a fondului si a companiilor din portofoliu, unele dintre acestea nici acum respectate.
Mai mult, prin diferite acte normative, Guvernul a institutionalizat hatisul legislativ: prima lege de restituire a proprietatii adoptata in Romania in 1991 a fost modificata prin peste 70 de acte normative, schimbarile au intrat in vigoare imediat, afectand cereri si cauze deja introduse, dar inca nerezolvate.
Guvernul nu a spus pana acum ce va face cand termina actiunile la FP.
Citeste si
"Croit pe masura ta". Afaceri profitabile din pantofi si haine realizate la comanda FOTO