Elevation Partners, denumit dupa hitul din 2000 al trupei U2, investeste in media, divertisment si tehnologie.

Fondul a investit in 2009 si 2010 un total de 270 milioane de dolari la Facebook, in trei etape, pe cand compania care controleaza cea mai mare retea de socializare din lume era evaluata la 16 miliarde de dolari, a aratat sursa citata.

Facebook se pregateste sa se listeze la bursa de la New York printr-o oferta publica initiala de 5 miliarde de dolari, cu o capitalizare evaluata la 75-100 miliarde de dolari. Astfel, valoarea investitiei Elevation Partners la Facebook ar fi de pana la 6,2 ori mai ridicata in numai doi ani.

Fondul a mai investit in 2010 suma de 100 milioane de dolari la Yelp, site de recenzii si evaluari de servicii si produse, cand compania era evaluata la 500 milioane de dolari, a mai spus sursa citata. Yelp s-a listat recent la bursa si are in prezent o capitalizare de 1,4 miliarde de dolari.

Nu toate investitiile Elevation au fost de succes. Fondul a investit 450 milioane de dolari, un sfert din suma pe care o avea la dispozitie la acel moment, la producatorul de smartphone-uri Palm Inc. Investitia a adus un castig de numai 1,5% dupa ce Palm a fost preluat, in 2010, de Hewlett Packard.

Bono a devenit partener fondator la Elevation dupa ce Sheryl Sandberg, in prezent director operational executiv la Facebook, i-a facut cunostinta cu Roger McNamee, magnat al industriei inaltei tehnologii care a cofondat Silver Lake Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din acest sector.

Elevation Partners, lansat in 2004, a avut pana acum un randament net de 11,1%, care va fi insa consolidat semnificativ de rezultatele obtinute prin investitiile la Facebook si Yelp.

Printre persoanele implicate la Elevation se mai numara Fred Anderson, fost director financiar executiv la Apple, Avie Tevanian, fost vicepresedinte Apple la divizia de software si Bret Pearlman, fost director la Blackstone Group, unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investitii din SUA.