"Piata de arta contemporana este slab dezvoltata, insa are potential de crestere. Astfel, speram ca vom obtine un randament anual de peste 15% in euro. Investitia in arta este comparabila cu investitiile in aur. In perioade de criza piata artei este afectata usor, iar revenirea este mai rapida", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere si proprietarul Certinvest.

Cum trebuie sa procedezi?

Valoarea minima de subscriere este de 5.000 de euro, respectiv doua unitati de fond cu o valoare nominala de 2.500 de euro. Fondul are o perioada de viata de trei ani, cu posibilitatea de prelungire cu inca un an.

Citeste si: O pictura de Nicolae Grigorescu se pregateste sa doboare recordurile pietei romanesti de arta

Clientii fondului vor avea posibilitatea sa ia acasa temporar obiectele de arta care vor fi cumparate de Certinvest, insa acestea vor trebui asigurate si inapoiate la cererea societatii de administrare a investitiilor. Totodata, operele de arta vor putea fi inchiriate unor institutii sau companii.

Potrivit directorului general al casei de licitatii de arta Artmark, Manuela Plapcianu, piata de arta din Romania ar putea ajunge in acest an la 10- 15 milioane euro, iar anul viitor tranzactiile sunt estimate la 15 - 20 milioane euro. Astfel, in acelasi ritm de crestere, in anul 2013 piata ar putea ajunge la rulaje de 25 - 30 milioane euro.

"Credem ca randamentul mediu anual va fi de 30%, iar anul trecut randamentul a fost de 37%. Totusi, anul trecut piata de arta a crescut cu 124%, dupa ce in 2009 a resimtit efectele crizei. Pe piata exista 7 licitatii lunar, cu aproape 700 de tranzactii. Acestea sunt facute in mod egal atat de colectionari, cat si de investitori", a afirmat Plapcianu.

Fondul Certinvest Arta Romaneasca nu a primit inca avizul de infiintare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), insa Voicu crede ca aprobarea va fi data in aproximativ doua saptamani.

Fondurile de investitii nu au dreptul sa investeasca direct in obiecte de arta, asa ca Certinvest a infiintat o firma cu raspundere limitata, iar prin aceasta vor fi cumparate obiectele de arta.