Deveselu, intre investitori straini interesati de crearea de locuri de munca si "Hello, Obama"
Zeci de investitori romani si straini interesati sa creeze locuri de munca s-au intalnit la Deveselu, in Olt, cu delegatia americana care va amenaja baza militara. Localnicii, bucurosi ca vor avea unde sa lucreze, invata limba engleza si spun ca il asteapta pe Barack Obama cu salutul: "Hello, Obama!"
In jur de 60 de investitori din zona Olteniei, dar si din Grecia, Bulgaria sau SUA s-au intalnit, joi, la "Zilele Industriei", cu delegatia americana care va amenaja baza militara de la Deveselu, relateaza Mediafax.
Manifestarea a fost organizata la Casa Armatei din Caracal, unde s-au discutat oportunitatile de afaceri pe care investitorii le au pentru comuna Deveselu. La intalnire au participat reprezentantii Fortelor Terestre din SUA, in colaborare cu Agentia de Aparare Antiracheta, Comandamentul European si Fortele Navale.
In cadrul evenimentului, membrii delegatiei americane au prezentat posibilitatile pe care le ofera investitorilor interesati sa creeze locuri de munca la Deveselu. Licitatiile pentru investitorii romani si straini vor fi demarate la inceputul anului 2013.
La Caracal, a fost prezent si noul primar din Deveselu, Ion Aliman, care a spus ca in comuna sunt multi tineri care nu au unde sa lucreze, astfel ca va face tot posibilul pentru ca localnicii sa beneficieze de locurile de munca nou create.
"Ne bucuram foarte mult ca americanii ridica acest scut in comuna noastra pentru ca tragem speranta ca localitatea se va dezvolta foarte mult. In plus, eu voi face tot posibilul ca investitiile sa se realizeze cu forta de munca de la noi, mai ales ca in aceasta zona oamenii nu au unde sa lucreze si sunt multi someri mai ales in randul tinerilor", a spus Ion Aliman.
Nici fostul primar, care a pierdut alegerile din 10 iunie, nu vrea sa stea departe de americani si a anuntat ca se va implica in continuare in acest proiect din functia de consilier local.
"Noi ducem negocieri in Consiliul Local si s-ar putea sa devin viceprimar. Dar, chiar daca nu am sa devin, eu in calitate de consilier local o sa ma implic", a spus Beciu.
El a adaugat ca a inceput sa invete engleza, astfel ca il va intampina pe presedintele american, Barack Obama, cu: "Welcome Mister President Obama".
"M-am apucat si de engleza. Stiu deja cateva cuvinte, iar daca va veni presedintele Statelor Unite la Deveselu am sa-i spun: Welcome Mister President Obama", a mai spus Gheorghe Beciu.
Localnicii din Deveselu s-au bucurat cand au aflat ca mai multi investitori straini vor sa vina in comuna lor. Ei spun ca si-ar dori sa lucreze in orice domeniu, numai sa aiba un loc de munca, asa ca se pregatesc intens de venirea americanilor la baza militara din localitate.
Oltenii din Deveselu vor sa vorbeasca "de la egal la egal" cu americanii, iar pentru aceasta ei au inceput sa invete limba engleza. Unii chiar au inceput sa exerseze pe ulitele satului.
Limba engleza nu este insa simpla, iar cei mai multi abia daca reusesc sa se recomande in limba lui Shakespeare. Oamenii deja viseaza sa-l vada pe Barack Obama in comuna lor si s-au gandit ce-i vor spune cand il vor privi in fata.
"Am sa-i spun «Hello, Obama!», ca atat stiu in engleza, dar eu cred ca el va veni cu lectia invatata si o sa vorbeasca in romana cu noi", spune Ioana Matei, o femeie de 62 de ani, din Deveselu.
Social-democratul Gheorghe Beciu, in mandatul caruia a fost semnat un acord de amplasare a scutului antiracheta in comuna, a pierdut alegerile, fiind devansat cu 220 de voturi de contracandidatul sau de la PPDD, Ion Aliman.
Primarul comunei Deveselu a devenit cunoscut dupa ce localitatea condusa de acesta a fost aleasa pentru amplasarea scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei.
Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public pe 23 septembrie 2011.