Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a semnat Acordul pentru scutul antiracheta cu secretarul de stat american Hillary Clinton, la Departamentul de Stat. Odata cu instalarea scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei, americanii isi intregesc sistemul de protectie militara asupra Europei.

In ceea ce priveste Romania, baza militara va fi construita la Deveselu, in judetul Olt, unde vor fi instalate 24 de rachete active.

La scoala din Deveselu se fac deja cursuri de limba engleza, pentru doritori. Trebuie sa stie oamenii cum sa isi intampine pe oaspeti si sa ii pofteasca la masa. Greu de spus cand va avea timp primarul sa comande o mancare de praz, pentru ca este foarte ocupat.

La 5 kilometri de comuna se va ridica pana in 2015 o baza militara americana, unde vor fi instalate 24 de rachete, a caror misiune este sa intercepteze orice potential atac inamic.

De la noi pot pleca in orice moment rachetele care sa intercepteze un potential atac inamic. Si polonezii vor avea un sistem asemanator iar Cehia va fi cea care va avea instalate radarele cu ajutorul carora orice atac inamic va fi depistat. Cel mai important este ca proiectilul inamic va fi distrus  la mare altitudine, inainte de a intra in spatiul aerian al Romaniei.

Sistemul este unul defensiv si va fi operational din anul 2015. Vor fi folosite rachete americane cu o raza de actiune de 600 de kilometri. Au o lungime de 6,6 metri si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Un singur proiectil costa nu mai putin de 15 milioane de dolari.  

Scutul european ar veni in completarea celui existent in California, Alaska si Marea Britanie.

Baconschi, dupa semnarea acordului, alaturi de Clinton: "Stam alaturi de voi, cum vom sta totdeauna"

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, dupa semnarea acordului privind scutul antiracheta alaturi de Hillary Clinton, ca Romania este hotarata sa participe la eforturile privind securitatea globala iar vizita presedintelui Traian Basescu la Washington este o dovada in acest sens.

"Acest moment vine la doua zile dupa ce toata lumea a comemorat alaturi de poporul american oribilele atacuri de la 11 septembrie. Stam alaturi de voi, cum am stat intotdeauna. Vantul schimbarii din lumea araba arata ca merita luptat pentru schimbari", a spus Baconschi, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, in calitatea sa de "membru al lumii libere si partener strategic al SUA, Romania este hotarata sa participe la eforturile privind securitatea globala".

Baconschi in SUA: "Asteptam noi investitii americane in Romania, asemenea celei a IBM"

"SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori straini in economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creata in Romania si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca", a spus Baconschi.

El a adaugat ca exista un "dialog coerent politic, in sectoarele energiei, afacerilor strategice, in temele transatlantice si in cadrul NATO". "Avem suficienta incredere politica, ne stim foarte bine si am vrea sa vedem mai multe companii americane investind in Romania", a adaugat el. "Si noi am vrea", a raspuns Hilary Clinton.

Semnarea Acordului privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania a avut loc la scurt timp dupa intalniri intre presedintele SUA, Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden si seful statului roman, Traian Basescu.

Semnarea documentului se produce la un an si jumatate de la anuntul privind decizia de participare a Romaniei la acest sistem, in 4 februarie 2010.

Citeste si:

Recolta record de porumb. Exporturile Romaniei ar putea atinge un miliard de euro

Antreprenorii englezi au gasit o "mina de aur" in statiile dezafectate ale metroului londonez. Cat ar putea valora