Cu bani europeni, Bucurestiul ar putea redeveni micul Paris VIDEO
Capitala are la dispozitie 21 de milioane de euro pentru restaurarea monumentelor istorice, din care abia am folosit jumatate. Daca nu ne grabim, pierdem restul de bani. Strainii, in schimb, profita de lentoarea cu care se misca autoritatile si fac adevarate investitii in cladirile romanesti.
Pe santierul de la Hanul Gabroveni se munceste de zor de o Luna la restaurarea cladirii aflata in paragina de 10 ani. Autoritatile spera ca in doi ani sa readuca la viata un simbol al Bucurestiului.
Hanul Gabroveni se afla la granita dintre vechi si nou. Ruinele de aici se vor transforma in mai putin de trei ani intr-o superba sala de dans. Vechiul han se va transforma intr-un centru cultural, in interiorul caruia vor fi deschise librarii, cafenele si sali de repetitii. Langa han va fi construita si o sala de spectacole.
"Un spatiu viu unde in permanenta vor fi intamplari artistice: spectacole de teatru, intalniri artistice, workshopuri", spune Mihaela Paun, directorul ARCUB.
40% din cele cinci milioane de euro cat costa refacerea cladirii sunt fonduri europene nerambursabile. Insa, la nivelul Capitalei am contractat doar jumatate din banii pe care ii avem la dispozitie de la Uniune. Pe lista cladirilor care vor fi restaurate cu acesti bani se numara Casa Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Observatorul Astronomic Vasile Urseanu si Arcul de Triumf.
Salvarea poate veni si din zona privata. Spre exemplu, faimosul Hotel Cismigiu a fost cumparat de un dezvoltator imobiliar spaniol care a inceput lucrarile de reconstructie in urma cu trei ani. 15 milioane de euro va investi acesta in renovare. "Avem la parter spatiile comerciale, dupa aia sunt doua etaje cu birouri si patru nivele unde va fi Hotel Cismigiu", afirma Mauricio Mesa Gomez, directorul unui dezvoltator imobiliar spaniol.
De multe ori insa, monumentele istorice ajung pe mana cui nu trebuie, iar Bucurestiul vechi dispare, caramida cu caramida.
"Ne lovim de multe ori de cazuri de rea credinta, in care proprietarii lasa imobilele sa se degradeze, de multe ori intentionat pentru a le putea demola si pentru a putea construi pe un teren valoros cine stie ce altceva", spune Radu Enache, consilier la ministerul Culturii.
Daca oficialii nu iau masuri, micul Paris va ramane doar o amintire, acoperita de betoane.