Ungureanu a discutat la telefon cu Borbely, intalnirea amanata pentru astazi

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a discutat, miercuri seara, la telefon cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aflat inca pe aeroportul din Cluj-Napoca, cei doi convenind sa se intalneasca in cursul zilei de joi pentru a discuta despre acuzatiile DNA, avand in vedere ora tarzie la care ministrul va pleca din Cluj.

"In jurul orei 21.30, premierul a discutat la telefon cu ministrul Mediului si, avand in vedere ora tarzie la care acesta poate pleca din Cluj-Napoca, au convenit ca intalnirea sa aiba loc joi", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit surselor, in discutia avuta cu seful Guvernului, Borbely si-a exprimat intentia de a studia dosarul care i-a fost intocmit pentru a afla acuzatiile formulate de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si abia dupa aceea sa aiba o intalnire cu primul-ministru.

"In final, premierul si ministrul au convenit ca intrevederea sa aiba loc in cursul zilei de joi", au aratat sursele citate.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat anterior, agentiei MEDIAFAX, ca premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a convocat pentru miercuri seara la Palatul Victoria pe ministrul Mediului pentru o discutie privind acuzatiile DNA.

Borbely a dorit sa vina la Guvern miercuri seara, imediat cum ajungea la Bucuresti cu avionul de la Cluj-Napoca, dar nu a reusit sa plece mai devreme din Cluj-Napoca astfel incat sa ajunga la Palatul Victoria.

La Cluj-Napoca, Borbely s-a intalnit cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru o scurta discutie la sediul Prezidiului UDMR din localitate, la finalul careia cei doi au refuzat sa faca declaratii.

Anterior convocarii lui Borbely la Palatul Victoria, premierul Ungureanu a discutat atat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cat si cu vicepremierul Marko Bela.

DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Solicitarea a fost facuta in conformitate cu dispozitiile articolului 109 alineatul 2 din Constitutie, articolului 12 si articolului 19 din Legea 115/1999 republicata privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/5 iulie 2007 si nr. 270/10 martie 2008, a precizat DNA.

Procurorul general al Romaniei a inaintat, miercuri, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sesizarea procurorilor anticoruptie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru doua fapte de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre Anton Molnar, om de afaceri.

Potrivit acestora, anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achizitionat un apartament in Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.

Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticoruptie ca locuinta a fost platita de sotii Borbely, ea nedispunand de suma de 80.000 de euro cat a costat apartamentul conform actelor intocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de la Oradea au inceput, in 2009, cercetarea penala impotriva lui Ioan Ciocan, unic asociat al firmei Lescaci Com SRL din Negresti Oas, companie care a primit mai multe contracte de lucrari de la Administratia Nationala "Apele Romane" in mandatul ministrului Borbely. La acel moment, procurorii acuzau faptul ca ministrul Mediului ar fi favorizat societatea Lescaci Com SRL pentru primirea unora dintre cele 18 lucrari de la "Apele Romane" castigate de firma in timpul mandatului lui Laszlo Borbely.

Ulterior, urmarirea penala a fost extinsa, in iulie 2011, si cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar si fata de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mures, care ar fi realizat lucrari de reamenajare la casa lui Borbely din Targu Mures.

Pe de alta parte, societatea fiului lui Molnar ar fi derulat contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" datorita interventiei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a preluat aceasta functie in 23 decembrie 2009.

Dupa ce a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa, in octombrie 2011, Molnar ar fi intocmit o factura privind achizitionarea casei si terenului lui Borbely din Targu Mures, mai spun sursele citate.

In afara de procurorii DNA, si inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reiesind faptul ca Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere achizitionarea apartamentului din Bucuresti, chiar daca era trecut pe numele unei alte persoane, si nici vanzarea casei din Targu Mures, ceea ce ar constitui infractiunea de fals in declaratii.