Media spagilor oferite in spitalele din Bucuresti se ridica la 200 de euro. Jumatate dintre pacienti platesc “atentii” la doctor
Directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, a declarat ca aproape jumatate dintre pacientii internati in spitalele din Bucuresti apeleaza la "plati informale", respectiv "atentii" pentru medici si asistente, suma medie cheltuita in acest fel echivaland cu circa 200 de euro.
Aproape jumatate dintre locuitorii Capitalei au cheltuit, in medie, 843 lei pentru "plati informale" in perioada spitalizarii, suma fiind mai mare in provincie - 866 lei, potrivit lui Radu.
"Cifrele provin dintr-un studiu realizat in 2011. In provincie, aproape 45% au dat bani pentru plati informale, comparativ cu 49,3% in Bucuresti. Prin «plati informale» se intelege atentii pentru medici sau asistente, pentru medicamente sau investigatii", a afirmat Radu, la Mediafax talks about Health Reform.
Potrivit studiului, 84,1% dintre cei intervievati in Capitala au apelat la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat, in timp ce in provincie procentajul ajunge la 66,6%.
"Cu alte cuvinte, constatam ca pacientul roman nu-i este teama ca furnizorii de servicii medicale ar face foarte mult profit, pentra ca el apeleaza la acestia si nu la sistemul de stat", a spus Radu.
Pe de alta parte, reprezentantul Eureko a afirmat ca acordarea de deductibilitati fiscale pentru asigurarile private de sanatate vor fi privite de catre angajatori ca un stimulent, care pot contribui, prin oferirea unei polite angajatului, la dezvoltarea acestui segment al pietei asigurarilor.
"O astfel de polita reduce absenteismul la locul de munca din cauze medicale, atat ca si numar de persoane afectate, cat si ca durata medie de rezolvare a problemelor de sanatate. Un alt beneficiu este cresterea gradului de retentie a personalului, a atractivitatii ofertelor de angajare deoarece se satisface o nevoie importanta, deja existenta in randul indivizilor", a spus Radu.
Al treilea beneficiu va consta in decontarea directa de catre asigurati a sumelor cu furnizorii de servicii medicale, de stat sau privati, care reprezinta fonduri suplimentare atrase de sistem.
Simularile companiei au aratat ca prin acordarea unei deductibilitati fiscale de 25 euro/luna pentru politele de sanatate vor fi atrase, la nivelul anului 2013, fonduri suplimentare de 75 milioane de euro.
Pe acelasi subiect: