In urmatoarele luni cei mai multi analisti spun ca situatia se mentine in continuare tensionata, dar cred ca efectele panicii investitorilor se vor disipa in timp si acestia vor capata din nou curaj sa reintre in piata daca si situatia externa o va permite, scrie Ziarul Financiar.

Toamna este traditional o perioada in care investitorii revin pe burse dupa perioada de vacanta, fapt ce ar putea aduce o infuzie de capital nou si pe bursa care sa sustina cotatiile acesteia. "De la inceputul anului 2010 am intrat in cea mai dificila faza pe bursa, faza in care asteptarile investitorilor din prima parte a ciclului bursier ar trebui sa devina realitate. Aceasta este presa¬rata cu momente de indoiala in potentialul de crestere economica, este una extrem de volatila si, statistic vorbind, poate dura pana la 3 ani. Se poate specula dupa momente de panica, pentru o revenire a bursei. Bursa poate evolua intr-un canal generos, iar sansele pentru noi maxime sunt destul de reduse. Acum venim dupa o panica pe bursa si este posibil sa vedem in continuare ceva aprecieri", este de parere Andreea Gheorghe, directorul general al SAI Intercapital Investment Management.

Ea considera ca discountul important inregistrat de multe dintre actiunile romanesti nu este explicat numai prin dimensiunea redusa a pietei, ci si de probleme de imagine cu care se confrunta aceasta dupa esecul ofertei publice de actiuni Petrom si greutatea cu care se dezvolta. "In continuare miza ramane pe SIF-uri, prin perspectiva solutionarii fructificarii intr-un fel sau altul a detinerilor in BCR, si FP, prin perspectiva discountului la care se tranzactioneaza in comparatie cu calitatea portofoliului si a managementului acestuia", considera Gheorghe.

Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, este de parere ca in scenariul de baza, care presupune cresteri economice anemice ale economiilor mature, bursele din zona de est a Europei sunt atractive, mai ales prin prisma indicatorilor de evaluare si a indatorarii mai mici a statelor din aceasta zona.

Citeste si

Lectia de economie a Chinei. Ce metoda a gasit Beijingul pentru a creste puterea de cumprare a chinezilor

 Autostrada Soarelui a fost facuta degeaba din punctul de vedere al traficului. Nu intra in top 10 cele mai circulate drumuri