"Chilipiruri" pe bursa. Dupa reducerea ratingului SUA, investitorii au pierdut 1.000 de miliarde de dolari
Actionarii companiilor listate la New York sunt cu 1.000 miliarde de dolari mai saraci in urma deciziei Standard & Poor's de a reduce pentru prima data ratingul SUA de la AAA, la AA+, iar unii investitori considera ca pierderile sunt de neinteles, scrie Bloomberg.
In timp ce indicele de referinta al bursei americane a pierdut 6,7%, adica 1.030 miliarde de dolari, de la retrogradarea din 5 august, titlurile de Trezorerie SUA au crescut pe piata secundara in cel mai accelerat ritm din ultimele 12 luni, iar guvernul american s-a imprumutat la cele mai reduse dobanzi din istorie.
"Dupa ce S&P a redus ratingul guvernului SUA, reactia investitorilor a fost sa se inghesuie tocmai in titlurile care au fost retrogradate, iesind in acelasi timp de pe actiuni fara sa se uite la pret. Cotatiile bursiere s-au decalat mult prea mult", comenteaza Kevin Rendino, money manager la fondul american BlackRock, cu active de 3.650 miliarde de dolari.
Pentru investitori ca Rendino, valul de vanzari a parut nejustificat, nu a discriminat intre companiile care chiar meritau sa scada si cele aflate intr-o situatie buna. Astfel au aparut "chilipiruri" pe bursa pentru investitorii atenti.
Purtatorul de cuvant al S&P Edward Sweeney a refuzat sa comenteze daca decizia agentiei de rating a influentat deciziile investitorilor de a vinde actiuni.
Decizia S&P, care contrazice pozitiile celorlalte doua mari agentii de rating, a atras atentia investitorilor de la cel de-al zecelea trimestru consecutiv in care companiile din componenta indicelui S&P 500 au raportat profituri peste estimari.
Preturi promotionale
Actiunile au fost vandute masiv, alaturi de marfuri si de majoritatea valutelor, preferate devenind aurul, titlurile de trezorerie SUA, obligatiunile guvernamentale japoneze, francul elvetian si yenul.
Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la zece ani pe piata secundara au atuns pe 18 august un minim record de 1,97%. Aceasta dobanda reprezinta principalul punct de referinta la stabilirea ratelor pentru credite auto si ipotecare in SUA.
Trezoreria SUA a vandut pe 23 august obligatiuni de 35 miliarde de dolari, cu maturitatea la doi ani, la o dobanda istorica de numai 0,22%.
Citeste si
China are datorii mai mari decat America, sustin analistii