Pe de alta parte, mari banci europene cu prezenta puternica pe piata romaneasca si-au vazut actiunile scazand cu peste 10% la sfarsitul saptamanii trecute.

Pietele financiare sunt tot mai ingrijorate de o revenire a recesiunii, dar exista si multe speculatii legate de eventuale crize de lichiditate.

CINCI EFECTE

CRESTEREA ECONOMICA, IN PERICOL. Banca de investitii americana JP Morgan a anuntat ca revizuieste in jos estimarea de crestere economica pentru 2011, pana la 1,2%, dupa ce anterior anuntase ca vede 2%; este cea mai dura estimare de pana acum.

CRESC DOBANZILE. Costul de finantare al Ministerului Finantelor a crescut cu circa 0,25%: la licitatia de joi pentru obligatiuni de stat pe trei ani randamentul mediu acceptat a urcat la 7,34%, peste asteptarile initiale ale pietei.

SCAD ACTIUNILE. Actiunile de pe Bursa de Valori au pierdut din valoare 2,5 miliarde de euro de la inceputul crizei. Jumatate din suma au pierdut-o investitorii romani, firme si persoane fizice, iar restul investitorii institutionali straini.

REDUCEREA FINANTARILOR BANCARE. Cand cea mai mare parte a bancilor straine prezente in Romania scad cu peste 10% pe bursele internationale, sunt de prevazut miscari de consolidare a activelor in bancile-mama si abtinerea de la noi investitii pe pietele emergente.

CRESTEREA NEINCREDERII. O problema serioasa este reprezentata de cresterea gradului de neincredere al populatiei si al firmelor pentru a consuma si a investi in fata stirilor externe proaste. Amanarea deciziilor de achizitie duce la scaderea consumului, a veniturilor companiilor si a incasarilor bugetare.

Citeste mai multe detalii despre evolutia burselor pe www.zf.ro.