Dupa 23 de ani in care a tranzactionat actiuni de miliarde de dolari si a incheiat acorduri de milioane, Adam Greene dat telefonul BlackBerry si costumele scumpe pe biblie si pe imbracamintea monahala.

Greene, in varsta de 46 de ani, este reverend si tine slujbe, in fiecare duminica, intr-o biserica din Texas, scriu cei de la MSNBC.

Si nu este singurul caz. Industria financiara din SUA numara circa 7,6 milioane de angajati si a ajuns la minimul din ianuarie 1999, potrivit datelor autoritatilor americane.

In plus, numarul lor a scazut cu 9% fata de maximul de salariati inregistrati in 2006 tinand cont de faptul ca mari institutii financiare precum Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse Group si UBS au dat afara pana acum sute de mii de salariati.

Asa ca, pe masura ce Wall Street-ul ramane fara brokeri, toti mai multi bancheri se tranforma in antreprenori. Spre exemplu, Rina Lazar, fost analist in cadrul Morgan Stanley, si-a dat demisia in 2008, in plin vartej financiar. De atunci comercializeaza produse pentru bucatarie pentru o firma de vanzari The Pampered Chef. "La 23 de ani castigam pe an o suma cu sase zerouri, acum am mult mai putin, dar am un program mai relaxat", spune ea.

Rich Rothaar, 27, a ramas fara slujba in urma cu trei ani si timp de doi a incercat, fara succes, sa-si gaseasca un alt loc de munca. Asa ca a pus pe picioare un magazin de instalatii in franciza in apropiere de orasul sau natal.

Tot pe cont propriu lucreaza fostul broker Carrie Luckner-Zimmerman, care acum tranzactioneaza...produse de patiserie. A inceput de jos, lucrand cateva luni in bucataria a doua restaurante de lux din Paris si din New York. In 2009, si-a deschis propria patiserie.

Momentul "lupilor" tineri

In timp ce multi traderi si-au pierdut locul de munca, pe Wall Street fac acum legea tinerii investitori. Motivul: salariile celor cu mai multa experienta erau mult mai mari, iar bonusurile la fel, scrie Business Insider. In schimb, cei care sunt la inceput de cariera isi doresc sa munceasca mai mult, pentru ca nu au familii si pe bani mai putini.

Cei de la Reuters pun punctul pe "i": cei care au salarii mari sunt cei vizati de concedieri. Iar in birourile unde stateau cei mai experimentati brokeri, acum muncesc tineri abia iesiti de pe bancile facultatilor.

Citeste si

Dupa criza globala, Roubini prezice revolta mondiala. Cum vede “Dr. Doom” viitorul lumii VIDEO

Cat a platit FED pentru a preveni intrarea SUA in recesiune. Teancurile de bani ar umple 539 de bazine de inot olimpice