"Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei ‘investment grade’ de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de ‘piaţă emergentă’, cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

Teodorovici precizează că în acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.

"Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România", a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

El a subliniat şi o serie de contribuţii ale MFP la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.

"Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern. MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmărim crearea unei curbe de randament lichidă şi stabilă a titlurilor de stat. Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam să-l reluam în viitor", a mai precizat şeful MFP.

Oprescu, ARB: Este cea mai mare realizare în plan economico-financiar din ultimii ani

Intrarea României în liga pieţelor emergente este cea mai mare realizare a ţării în plan economico-financiar din ultimii ani, iar dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea euro, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

"Piaţa de capital din România intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Intrarea în liga pieţelor emergente este poate cea mai mare realizare a României în plan economico-financiar din ultimii ani. De altfel, dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice euro. Această clasificare reprezintă un element transformator al pieţei de capital din România, dar şi un imbold pentru creşterea importanţei acesteia în susţinerea antreprenorilor şi a economiei României", a spus Sergiu Oprescu.

Asociaţia salută decizia FTSE Russell privind promovarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară (Secondary Emerging).

Conform ARB, accederea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară ar putea genera un apetit sporit din partea fondurilor administrate specializate pe pieţele emergente, creşterea capitalului disponibil şi a preţurilor acţiunilor companiilor listate. Aceste dezvoltări ar putea impulsiona noi listări de companii.

'Parteneriatul dezvoltat prin intermediul iniţiativelor legislative şi al dialogului permanent al membrilor Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din ARB cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central s-a concretizat în îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a aspectelor operaţionale aplicabile tuturor participanţilor şi investitorilor care accesează piaţa de capital din România, fiind un factor semnificativ în obţinerea de către România a statutului de piaţa emergentă. Mulţumim pe această cale tuturor părţilor implicate în acest demers important pentru România. ARB are o viziune integrată asupra pieţei financiare din România şi va continua eforturile pentru a aduce piaţa de capital din România la acelaşi nivel cu pieţele dezvoltate din Europa', a menţionat Ioana Apa, preşedintele Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din cadrul ARB.

Potrivit Asociaţiei, FTSE Russell, companie parte a London Stock Exchange Group, este un lider în furnizarea de indici global, furnizând soluţii inovatoare pentru investitori din întreaga lume. FTSE Russell calculează mii de indici care măsoară şi evaluează pieţele şi clasele de active din mai mult de 80 de ţări, acoperind 98% din piaţa investibilă/de capital la nivel global. Anunţul publicat de FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formală al FTSE Russell, care presupune implicarea autorităţilor de reglementare şi a burselor de valori locale prin intermediul discuţiilor directe şi a unor chestionare formalizate alături de un calendar anual prestabilit de comunicare şi implementare.

Asociaţia Română a Băncilor menţionează că, prin intermediul membrilor săi, combină expertiza locală cu cea europeană şi globală şi este angajată strategic în dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul întregii industrii financiare, în linie cu standardele internaţionale şi cu reglementările Uniunii Europene.

În urma revizuirii anuale din septembrie 2019, FTSE Russell confirmă că România, în prezent piaţă Frontieră, urmează să fie reclasificată ca piaţă secundară emergentă, începând cu septembrie 2020. Reclasificarea urmăreşte îmbunătăţirile pieţei implementate de autorităţile din ţările respective, se arată în comunicatul agenţiei.

În luna septembrie a anului trecut, România a fost menţinută de FTSE Russell pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară.

România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016.

În septembrie 2018, Polonia dobândea statutul de Piaţă Dezvoltată din partea FTSE Russell, devenind prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu, potrivit informaţiilor publicate la acea dată de Financial Times (FT) şi site-ul polandinenglish.info.

Bursa de la Varşovia beneficiază în prezent de acelaşi calificativ ca şi celelalte 24 de ţări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia, Hong Kong şi Singapore. După 27 de ani de statut de Piaţă Emergentă, 37 de companii poloneze au fost incluse în indicele global FTSE Russell, o recunoaştere a solidităţii economiei Poloniei.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.