Bursa de Valori Bucuresti estimeaza un profit net in urcare cu 5%, in acest an, si tranzactii cu actiuni in crestere cu 17%
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) mizeaza in acest an pe un profit net in urcare cu 5%, la 10 milioane lei, si pe cresterea transferurilor cu actiuni pe piata reglementata, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei.
"Pentru 2014 se estimeaza inregistrarea unui profit din exploatare de 8,9 milioane lei, cu 10% mai ridicat fata de anul precedent, in conditiile veniturilor operationale mai mari si a unei evolutii stabile a costurilor. Profitul financiar este estimat la un nivel de 2,69 milioane lei, cu 7% mai mic decat in 2013, avand in vedere scaderea veniturilor din dobanzi si faptul ca pentru 2014 nu au fost prevazute venituri din dividende de la entitatile afiliate", se arata in bugetul de venituri si cheltuieli al Bursei, scrie Mediafax.
Rulajul mediu zilnic, inclusiv ofertele publice, estimat pentru acest an este de aproape 53,1 milioane lei, fata de 44,8 milioane lei (10,1 milioane euro) anul trecut.
Valoarea ofertelor publice este estimata sa scada cu 39,3%, la 2,018 miliarde lei, astfel ca doar tranzactiile cu actiuni ar pe piata ar urma sa ajunga la 11,307 miliarde lei, cu aproximativ 41% peste rulajul de anul trecut, reiese din bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.
Rulajul mediu zilnic fara oferte publice este anticipat sa avanseze cu 41%, la putin peste 45 milioane lei. De la inceputul acestui an, lichiditatea medie a pietei a fost de 37,6 milioane de lei.
La tranzactiile cu obligatiuni este preconizata o crestere cu 2%, la 1,037 miliarde lei (inclusiv oferte publice), iar transferurilor cu titluri de stat ar urma sa avanseze cu 11,2%, la 420,4 milioane lei. In acelasi timp, transferurile cu produse structurate sunt estimate in scadere cu 32%, la 361,6 milioane lei, iar rulajul pietei Rasdaq va cobori cu 0,5%, la 258 milioane lei.
"Veniturile din tranzactionare pentru anul 2014 au fost estimate la un nivel de 21,9 milioane lei, reprezentand 87% din totalul veniturilor operationale. Cea mai mare pondere in cadrul acestei categorii de venituri o au cele generate de tranzactiile de pe piata reglementata de actiuni (tranzactii pe piata secundara si segmentul ofertelor publice), celelate categorii de instrumente financiare generand niveluri similare cu cele inregistrate in 2013. Estimarile privind veniturile din tranzactionare pe diverse categorii de instrumente financiare au fost realizate pornind de la valorile de tranzactionare inregistrate in anul 2013, ajustate cu ritmuri de crestere specifice fiecarui tip de instrument financiar, la valorile rezultate aplicandu-se comisioanele standard", se arata in bugetul BVB.
Cheltuielile privind personalul sunt bugetate in scadere cu 9%, la 8,1 milioane lei. Daca in acest an membri CA ar urma sa incaseze o "recompensa" de cate 7.400 de lei/membru, reprezentand cuantumul a doua indemnizatii lunare, anul viitor cuantumul este prevazut la 6 indemnizatii, respectiv cate 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu conditia sa cumpere actiuni BVB si sa le pastreze pe o perioada de minimum doi ani.
CA-ul Bursei este format din noua membri, dintre care doar opt sunt remunerati, iar reprezentantul Franklin Templeton nu primeste nimic deoarece regulile Franklin Templeton interzic angajatilor sai sa incaseze remuneratii de la companiile unde sunt in consilii.
Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), care detin cate 5% din actiuni, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,22% din titluri.
Actiunile BVB au incheiat sedinta de luni in crestere semnificativa, cu 8,7%, revenind dupa ce vineri au picat chiar la inchidere cu 9,69%. Raportat la cel mai recent pret din piata, de 26,85 lei, capitalizarea bursiera a BVB este de 206 milioane lei (46 milioane euro).
Pe acelasi subiect: