"Prin extinderea programului de tranzactionare, BVB trimite un mesaj clar comunitatii internationale ca piata de capital din Romania a facut un prim pas pentru a se deschide catre lume. Acesta va fi urmat de alte proiecte la care lucreaza, ca parte a unui proces ce va deschide drumul catre statutul de piata emergenta", a declarat, intr-un comunicat transmis joi, directorul general al Bursei, Ludwik Sobolewski.

La inceputul lunii octombrie, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat pentru Mediafax ca programul ar putea fi prelungit probabil din acest an.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a avizat saptamana trecuta extinderea programului de tranzactionare la Bursa de la Bucuresti. Programul de tranzactionare va fi prelungit pentru pietele de actiuni, unitati de fond si drepturi. Astfel, investitorii vor putea tranzactiona timp de opt ore, respectiv de la ora 10:00 pana la ora 18:00, fata de 6 ore si 45 de minute in prezent.

Tranzactiile sunt oprite pe majoritatea segmentelor de piata de la BVB la ora 16:45, exceptie facand transferurile cu produse structurate si cu actiunile unor companii straine cotate pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS), care sunt stopate la ora 18:30. Programul pentru produsele structurate si actiunile companiilor straine de pe ATS a fost prelungit la inceputul anului trecut.

Cea mai recenta modificare a programului de tranzactionare pe piata principala de actiuni a fost operata e 2011, cand sedinta a fost extinsa cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45, pentru a permite investitorilor sa reactioneze la evolutia pietelor din SUA.

Prelungirea programului va alinia bursa de la Bucuresti la orarul principalelor burse europene, care se deschid la ora 10:00 si se inchid la ora 18:30, ora Romaniei. Totodata, sedinta de la Bucuresti se va suprapune pentru o ora si jumatate pe sedinta din SUA, care incepe la ora 16:30, ora Romaniei.