ASF a inchis casa de brokeraj Harinvest si a aplicat amenzi de 618.500 lei, in cazul furtului de actiuni de 5,35 mil. lei din conturile clientilor
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei in cazul fraudei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre 3 si 5 ani, scrie Mediafax
Din informatiile din prezent, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.
Potrivit reclamatiilor centralizate la ASF, 44 de persoane se considera prejudiciate, reclamand pagube in suma de 5,35 milioane lei, reprezentand bani si actiuni.
Sanctiunile dispuse luni de ASF vin dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".
Controlul s-a derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele masuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activitatii Harinvest si aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerva fondului de garantare.
"In sedinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest, amendarea societatii cu 5% din cifra de afaceri realizata in anul 2012 (338.500 de lei), initierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificarii unor fapte care sunt considerate in prezent practica frauduloasa (contraventii) drept infractiuni si demararea unei analize interne pentru evaluarea modului in care a functionat supravegherea sectorului de instrumente si investitii financiare in cazul Harinvest", potrivit unui comunicat ASF.
ASF reaminteste in comunicat ca a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situatia SSIF Harinvest.
Intr-un comunicat cu antetul Harinvest transmis joi se preciza ca un angajat al Harinvest a "creionat un sistem de rostogolire a obligatiilor de decontare" impreuna cu BCR si SSIF Broker.
"Sistemul de rostogolire functiona atat timp cat existau suficiente sume de bani astfel incat, in ciuda pierderilor imense inregistrate zilnic, sa se poata respecta angajamentele de vanzare la preturi in scadere din partea Harinvest si reachizitionare la preturi mai mari de la cele 2 contraparti numite, BCR si SSIF Broker (...) Din dorinta de a dispune de cat mai mult numerar pentru rostogolirea decontarilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseste in scop nelegitim sold-urile disponibile in cadrul Harinvest de catre clienti si le foloseste fara stirea/acceptul acestora. In momentul in care nu mai are lichiditati, sistemul trece la a doua faza: vanzarea de actiuni din conturile clientilor fara acceptul acestora si folosirea acelorasi conturi fantoma, fara reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum si rascumpararea lor la preturi mai mari, contraparte si de aceasta data fiind BCR pana in data de 13 noiembrie 2013 si ulterior SSIF Broker Cluj. O buna parte din actiunile instrainate nu mai sunt insa rascumparate in ultimile zile", se arata in mail-ul respectiv, care nu este, insa, si semnat.
BCR si SSIF Broker sunt furnizori de lichiditate pentru mai multe serii de produse structurate, piata pe care Harinvest a avut o activitate foarte ridicata.
In cadrul situatiei de la Harinvest, BCR a concediat un angajat, intrucat a incalcat procedurile, potrivit Ziarului Financiar. "Banca a informat autoritatile si a efectuat cu celeritate cercetari interne, luand masuri pentru orice abateri de la procedurile sale si ale grupului, mentinand un standard de operare strict. Un angajat care a incalcat aceste proceduri a fost sanctionat prin concediere. Banca a cooperat si va coopera in continuare cu autoritatile in ancheta cazului", au afirmat reprezentantii BCR, citati de ZF.
SSIF Broker a anuntat joi ca a fost un "cumparator de buna credinta" in privinta produselor structurate tranzactionate de Harinvest si care "au facut obiectul unor operatiuni de sell out" (vanzare fortata pentru obtinerea de bani pentru decontare - n.r.).
Harinvest a mai fost sanctionata in urma cu doi ani de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru ca a utilizat o parte din banii clientilor pentru acoperirea platilor care trebuia realizate pentru alti clienti, ceea ce reprezinta contraventie potrivit legislatiei pietei de capital.
Harinvest a intermediat in primele 11 luni din acest an tranzactii de 325,5 milioane lei, clasandu-se pe locul 13 in topul brokerilor de la BVB, cu o cota de piata de 1,33%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu produse structurate, operatiunile cu aceste titluri insumand 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).
Firma este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%).
Pe acelasi subiect: