Cea mai mare listare la bursa din istorie, sarbatorita cu sampanie la Londra si cu apa minerala la Bucuresti, miza regionalizarii: 13 mld. euro/an si tinerii de la Timisoara care fac masina ce se conduce singura
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cea mai mare listare pe bursa din istoria Romaniei a fost sarbatorita cu sampanie la Londra si cu apa minerala la Bucuresti
Actiunile Romgaz, cea mai mare companie romaneasca de stat, au debutat ieri concomitent pe bursa de la Bucuresti si pe bursa de la Londra, cu o crestere de 15% in prima zi, care a urcat capitalizarea companiei la 3 miliarde de euro (4 mld. dolari), cu 400 milioane de euro peste valoarea la care statul a vandut 15% din companie in oferta publica initiala. Chiar daca majoritatea celor intervievati de Ziarul Financiar au spus ca prezenta premierului Ponta la Londra este un eveniment de PR important pentru Romania, listarea duala a Romgaz le lasa tuturor un gust amar, deoarece bursa de la Bucuresti arata ca nu este inca pregatita sa intre in clubul pietelor de capital importante din Europa. Desi in deschidere cele mai mari tranzactii cu Romgaz s-au realizat pe bursa de la Bucuresti, la sfarsitul zilei bursa de la Londra a castigat partida. Tranzactiile de la Londra s-au ridicat la 37 milioane de dolari, in timp ce la Bucuresti s-au tranzactionat actiuni in valoare de 92,5 milioane de lei (27,8 mil. dolari). Chiar si asa, listarea Romgaz ramane unul dintre momentele de referinta pentru bursa de la Bucuresti, alaturi de listarea Fondului Proprietatea in 2011.
Antonescu: Se descentralizeaza tot ce trebuie si se poate. Miza regionalizarii: 13 miliarde de euro pe an
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni ca in cadrul sedintei USL s-a ajuns la consens in legatura cu proiectul privind descentralizarea, punctand ca va fi supus acestui proces "tot ce trebuie si se poate", scrie www.capital.ro. "Descentralizarea nu este in viziunea noastra o negociere intre reprezentantii administratiei publice locale si ministri, "mai da de la tine, mai las de la mine". Nu are sub nicio forma drept criteriu cine si din ce partid este ministru la un anumit minister in acest moment, ci are drept criteriu functionalitatea institutiilor, modernizarea administratiei, apropierea deciziei cu toate componentele sale. (...) Se descentralizeaza tot ce trebuie si se poate descentraliza', a declarat Antonescu, punctand ca textul proiectului privind descentralizarea este asumat in comun in USL. Desi se vorbeste de descentralizare si de o absorbtie mai buna a fondurilor UE, noua impartire administrativa risca sa fie doar o noua gaura neagra intr-un aparat bugetar si asa stufos, miza regionalizarii fiind 13 miliarde de euro pe an.
Vindem Dacia si Ford de miliarde de euro, pana in Madagascar si Togo
Aproape doua miliarde de euro pe primele sapte luni ale acestui an. La atat se ridica exportul de masini romanesti , ceea ce face si masina cel mai cautat produs romanesc in strainatate, potrivit datelor de la Statistica. Vanzatorii sunt cei doi producatori de masini din Romania, Dacia si Ford , iar statistica imparte exporturile pe categorii de autovehicule. Astfel, masinile sunt imartite pe tipul de carburator si pe capacitatea cilindrica. Cele mai vandute masini romanesti sunt cele pe motorina, de pana in 1.000 de centrimetri cubi. 88.000 de unitati in valoare de 700 de milioane de euro au fost vandute in primele sapte luni ale anului. Cele mai importante tari de destinatie sunt Franta, Turcia si Italia, scrie www.economica.net.
Preturile caselor, trase in jos de Prima Casa in lei
Preturile solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucuresti au atins in luna octombrie un minim de 73.800 de euro, dupa o scadere de aproape 2% fata de luna septembrie, potrivit indexului imobiliar al Ziarului Financiar realizat in colaborare cu firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anuntul Telefonic. Declinul preturilor vine in contextul modificarii programului Prima casa de la sfarsitul lunii august, astfel ca statul mai garanteaza in prezent doar credite ipotecare in lei al caror cost este mai ridicat decat al celor in euro, astfel ca si posibilitatea de a se imprumuta a clientilor este mai scazuta.
Tinerii de la Timisoara care lucreaza la masina care se conduce singura
Automobilele din filmele SF, capabile de a se pilota singure si de a citi mediul prin care ruleaza, sunt tot mai aproape de realitate. Cel tarziu in 2020 acestea vor circula deja pe strazi si vor avea la baza sisteme proiectate de Continental, la Timisoara. KITT era personajul principal din serialul Knight Rider, celebru in anii 80 pentru ca prezenta masina viitorului, un Pontiac Trans. La aproape 27 de ani de la ultimul episod al seriei originale, industria auto a evoluat suficient de mult incat sa avem acum masini care accepta comenzi vocale, sunt capabile de a mentine o distanta fata de masina din fata si intervin chiar si asupra directiei atunci cand simt ca cel de la volan nu este atent la mentinerea benzii de rulare. Care este urmatorul pas? Cel al masinilor independente, automobile capabile sa citeasca mediul prin care trec si de a comunica intre ele, noteaza Business Magazin.
Tara care va deveni cel mai mare producator de petrol din lume in urmatorii 2 ani, datorita exploatarii zacamintelor de sist
Statele Unite vor devansa Rusia si vor deveni cel mai mare producator de petrol din lume pana in 2015, urmand ca in urmatoarele doua decenii sa se apropie de independenta energetica, datorita exploatarii zacamintelor de sist, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citate de Bloomberg. Cresterea productiei exploatarilor de sist ajuta SUA sa ajunga la cel mai inalt nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, protejand tara de turbulentele din Africa si Orientul Mijlociu. Acest fapt pune in pericol veniturile celor 12 state membre ale OPEC, a caror productie este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, afectata si de tulburarile politice din Libia si furturile din Nigeria.
A doua putere financiara a lumii se reinventeaza. China liberalizeaza cursul si dobanzile, dar statul isi va pastra rolul cheie in economie
Partidul Comunist chinez si-a reafirmat marti angajamentul pentru un rol puternic al statului in economie, dar s-a angajat sa aplice reforme decisive in domenii cheie, pana in 2020. Reformele ar urma sa includa liberalizarea cursului de schimb si a dobanzilor, relaxarea restrictiilor in domeniul rezidentei si masuri de modernizare a agriculturii, relateaza Financial Times, potrivit Mediafax. Una dintre masurile concrete este angajamentul pentru un buget de stat transparent si responsabilizarea puterii administrative fata de cheltuieli. Schimbarea, daca va avea loc, ar putea contribui la reducerea disfunctionalitatilor de pe piata terenurilor si cea a locuintelor, provocate de incercarea autoritatilor locale de a strange mai multi bani pentru a respecta angajamentele de investitii.
Pe acelasi subiect: