Cum poti sa faci bani cu Fondul Proprietatea? Vezi ce spun brokerii despre evolutia actiunilor la bursa!
Forfota mare pe Bursa in prima zi de listare a Fondului Proprietatea! Iar tranzactiile realizate cu actiunile Fondului au insumat 50,1 milioane de euro. Iar daca vrei sa cumperi sau ai deja actiuni la Fondul Proprietatea si astepti de mai mult timp sa faci bani frumosi cu ele, sa vedem ce spun brokerii!
Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea ar putea depasi 3 milioane euro, medie zilnica, spune seful CA al Bursei de Valori, Stere Farmache.
"Este greu de anticipat, s-au facut diverse estimari, unele au luat in calcul actiunile care s-au transferat la Depozitarul Central, altele care iau in calcul intregul free-float. Cred ca per ansamblu Fondul Proprietatea si celelalte actiuni listate pot genera un volum zilnic de 10 milioane euro. Minim 3 milioane euro pe zi ar putea fi tranzactiile cu actiunile Fondului. In primele zile de tranzactionare vom vedea o lichiditate mai mare, dupa care cred ca Fondul se va situa pe un palier de lichiditate si de evolutie" a afirmat Farmache la intalnirea ZF Expert cu tema Fondul Proprietatea.
La randul sau, presedintele CA si directorul general al companiei de brokeraj Raiffeisen Capital Investment, Dana Mirela Ionescu, considera ca intr-un orizont de timp de un an lichiditatea BVB se va tripla, ca urmare a tranzactiilor cu actiunile FP.
Si Adrian Tanase, director de investitii ING Investment Management, participant de asemenea la intalnirea ZF Expert, spune ca valoarea tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea din prima zi este o chestiune "de ghicit".
"Problema importanta nu este ce se va intampla in prima zi, ci ce va fi cu Fondul peste un an. In prima zi valoarea tranzactiilor va iesi din tiparul unor sedinte obisnuite", a afirmat el.
Tanase considera ca pretul va fi "mai aproape de realitate" pe masura ce valoarea transferurilor va fi mai mare.
"In ceea ce ne priveste pe noi sunt bani pentru cumparare, dar totul depinde de valoarea din primele zile de tranzactionare, care poate fi departe de valoarea reala. Daca vom considera aceasta valoare prea mare nu vom intra si o sa asteptam ca lucrurile sa se aseze", a spus el.
Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca pretul actiunilor nu va creste "prea curand" peste valoarea unitara a activului net (VUAN), de 1,11 lei, insa considera ca un nivel de 0,5 lei este atractiv pentru cumparare.
"Daca ne uitam ca ultimul pret pe piata OTC a fost in jur de 0,5 lei, cred ca la acest nivel poti sa investesti, insa nu trebuie sa te astepti la minuni, sa se dubleze banii. Nu cred ca se vor tranzactiona prea curand cu prima, deci peste VUAN. Partea goala a paharului este ca pretul de achizitie de 1 leu trebuie sa lase o posibilitate ulterioara de castig celor care intra la cumparare", a spus Caruntu.
El a aratat ca numai din calcularea participatiilor FP la companiile listate rezulta un pret de 0,44 lei/actiune, iar la aceasta valoare trebuie adaugata valoarea titlurilor la companiile nelistate si banii de care dispune Fondul.
Analistul companiei cehe de brokeraj Wood&Company Ovidiu Fer a afirmat ca intrarea actiunilor FP la BVB trebuie urmata de noi listari ale companiilor din portofoliu, astfel incat discountul la care vor fi tranzactionate titlurile Fondului sa fie mai redus. Wood&Company detine peste 4% din actiunile FP.
De altfel, compania ceha a listat la finalul anului anului 2009, pe bursa de la Viena, produse structurate cu activ suport pe actiunile Fondului. Aceste titluri vor ajunge la maturitate in luna noiembrie, iar posesorii ar putea sa le transforme in actiuni.
Dana Mirela Ionescu a afirmat ca in cadrul road-show-ului derulat in Europa pentru prezentarea Fondului investitorilor institutionali straini, acestia au fost interesati, insa doreau si informatii referitoare la donatia de 400 milioane lei pe care Romgaz a facut-o catre bugetul de stat.
"Exista si fonduri de investitii din Asia care sunt interesate, insa multi ne intrebau de donatia de la Romgaz. Speram ca pe viitor statul sa inteleaga impactul negativ pe care o astfel de decizie asupra increderii investitorilor. Daca un investitor nu are incredere investeste, insa se asteapta la un discount mai mare, pentru ca isi asuma un risc mai ridicat. Investitorii se uita la tratamentul aplicat actionarilor minioritari", a spus ea.
Farmache a aratat ca are incredere ca administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, poate apara drepturile Fondului astfel incat sa inspire incredere investitorilor straini.
"Am incredere ca Franklin Templeton este un investitor cu experienta ca sa faca fata unor situatii de genul incalcarii drepturilor actionarilor minoritari. Din pacate, uneori principiile economice primeaza in dauna unor principii teoretice. In astfel de cazuri pe piata de capital CNVM are instrumente mai puternice decat noi in aceasta privinta", a spus presedintele CA al BVB.
Adrian Cighi, analist Franklin Templeton, considera ca listarea FP in termen de trei luni este deja un succes.
"Pentru noi este foarte importata capitalizarea, dar pana la urma mecanismele pietei vor fi cele care vor decide care va fi pretul, volumul si atractivitatea pentru investitorii straini", a spus el.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.
La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).
Ce evaluari au fost facute pana acum
De exemplu, o actiune la Fondul Proprietatea a fost evaluata de catre analistii S.S.I.F. Tradeville S.A. la 0,8 lei/titlu pentru sfarsitul anului 2011, in urma analizei comparative a multiplului P/B al unor fonduri internationale similare din punct de vedere al valorii activelor si structurii portofoliului si dupa aplicarea unui discount de 20% pentru lichiditate si transparenta.
La 31 decembrie 2010, valoarea unitara a activului net era de 1,1124 lei, in crestere cu 13.6% fata de 31 octombrie 2010, in timp ce preturile la care s-au tranzactionat actiunile Fondului inainte de listare sunt de aproximativ 0,5 lei/titlu.
“Fondul Proprietatea reprezinta o oportunitate pentru investitorul cu un orizont lung de investire datorita perioadei mai mari de timp necesare administratorului pentru restructurarea portofoliului, precum si datorita stilului investitional adoptat de catre administrator”, considera Dragos Darabut, analist financiar in cadrul S.S.I.F. Tradeville S.A.
Mai departe, analistul societatii de brokeraj Target Capital, Andrei Radulescu, recomanda cumpararea actiunilor Fondul Proprietatea (FP), daca pretul din piata va fi cel mult 0,7 lei/actiune.
Potrivit analizei Target, pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni este de 0,8 lei/actiune, fata de un pret ultim pe piata "gri" la care s-au tranzactionat titlurile FP pana la sfarsitul anului trecut, de 0,5 lei/actiune.
"Este interesant de urmarit evolutia titlurilor FP in prima zi de tranzactionare. Pentru aceasta sedinta ne asteptam sa asistam la o variatie semnificativa a preturilor FP, cel mai probabil in intervalul 0,4/0,45-0,6 lei", a declarat Radulescu, citat de EconomicTimes.ro.
La randul sau, societatea de brokeraj Prime Transaction anunta ca a inceput sa elibereze pentru actionarii Fondului Proprietatea extrasele de cont si lista de conduri confidentiale de la Depozitarul Central.
Presedintele Prime Transaction, Ionel ULEIA, a declarat ca societatea a obtinut autorizatiile si certificatele tehnice de la Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucuresti si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru tranzactionarea actiunilor Fondul Proprietatea.
De asemenea, Ionel Uleia a mentionat ca Prime Transaction ofera asistenta gratuita pentru valorificarea superioara a actiunilor Fondul Proprietatea.
BCR ofera reduceri de comisioane
Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat joi ca ofera tuturor detinatorilor de actiuni ale Fondului Proprietatea, precum si celor care doresc sa investeasca in aceste titluri, o reducere la jumatate a comisionului de tranzactionare la Bursa, acesta fiind acum de doar 0,25%, minimum 10 lei/tranzactie.
Comisionul de 0.25% include toate taxele si comisioanele BVB, Depozitarului Central si CNVM (valoarea acestora este diponibila prin accesarea www.bvb.ro, www.depozitarulcentral.ro, www.cnvmr.ro).
„Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti in data de 25 Ianuarie 2011, reprezinta unul dintre cele mai asteptate si mai importante momente in evolutia ultimilor ani ai pietei de capital din Romania. BCR vine in intampinarea clientilor sai cu aceasta oferta speciala care mai cuprinde si comision ZERO la deschiderea contului de tranzactionare. Totodata, oferim si acces gratuit la cele mai recente informatii si rapoarte legate de activitatea Fondului prin portalul http://investitii.bcr.ro”, a declarat Razvan Furtuna, seful Departamentului Produse de Trezorerie Clienti Retail, Directia Piete Financiare, BCR.
Pentru a putea tranzactiona chiar din prima zi este necesara parcurgerea urmatoarelor etape:
Vanzatorul de actiuni FP:
- incheie contract de brokeraj cu BCR si deschide contul de tranzactionare GRATUIT;
- prezinta extrasul de cont din care rezulta numarul de actiuni detinute;
- completeaza cererea de transfer a actiunilor din Sectiunea I a Depozitarului Central in contul de tranzactionare deschis la BCR;
- plaseaza telefonic sau online ordinul de vanzare.
Cumparatorul de actiuni FP:
- incheie contract de brokeraj cu BCR si deschide deschide contul de tranzactionare - GRATUIT;
- alimenteaza contul de tranzactionare cu suma ce se doreste a fi investita;
- plaseaza telefonic sau online ordinul de cumparare.
Oferta BCR este valabila pana la data de 31 Decembrie 2011.
Ce inseamna Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea are o expunere majora pe sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrica, energie termica) si pe sectoarele de infrastructura si transporturi.
O mare parte din activele detinute de Fond nu sunt lichide, 68% din portofoliu fiind detineri in companii nelistate la care statul roman este actionar majoritar, iar 80% din active reprezinta expuneri pe sectorul energetic.
Sursele principale de venit a Fondului Proprietatea sunt dividendele distribuite de companiile din portofoliu si dobanzile din depozite. In 2007 si 2008, dividendele primite de la Petrom, Romgaz si Alro au reprezentat peste 70% din totalul veniturilor realizate din aceasta sursa. In 2009, cu toate ca Petrom nu a mai distribuit dividende, veniturile au crescut 74% datorita vanzarii unor participatii la societatile din portofoliu.
Analistii Tradeville apreciaza ca avantajele invesititiei in actiunile Fondului Proprietatea rezida din expunerea pe sectorul energetic din Romania, interesul invesitorilor straini, experienta pe pietele emergente a si optiunea administratorului Franklin Templeton de rascumpare a 10% in vederea apropierii cotatiei de valoarea unitara activului net.
“Pe langa riscul economic si politic atribuit oricarei actiuni listate pe bursa locala, investitia in Fondul Proprietatea prezinta si alte riscuri: ponderea majoritara a statului in actionariatul companiilor din portofoliu, limitarea drepturilor de vot, concentrarea mare la nivelul emitentilor, ponderea insemnata a detinerilor nelichide din portofoliu si lipsa unei transparente adecvate si conflictul cu statul urmare restructurarii de catre Guvern a sectorului de productie a energiei. De asemenea, exista riscul ca pe termen scurt fondul sa fie supus unei presiuni mari la vanzare din partea speculatorilor care au cumparat actiuni sau drepturi la actiuni FP cu mult timp inainte de listare. Acest risc ar putea fi insa compensat de un interes major din partea fondurilor straine de investitii”, potrivit raportului S.S.I.F. Tradeville S.A.
Pentru mai multe detalii, raportul de analiza realizat de specialistii S.S.I.F. Tradeville S.A. poate fi consultat si pe pagina de internet, la adresa: http://www.tradeville.eu/fondul-proprietatea.
Mai multe societati de brokeraj au alocat bugete de cateva mii de euro pentru a aparea primele pe internet atunci cand investitorii cauta pe Google informatii despre Fondul Proprietatea, noteaza Ziarul Financiar.
Miza este data de comisioanele din tranzactii pe care brokerii le-ar putea incasa daca utilizatorii decid sa cumpere sau sa vanda actiuni la fond prin intermediul lor.
La o simpla cautare pe Google a termenului "Fondul Proprietatea " apar drept rezultate website-urile societatilor de brokeraj Ieba Trust, Estinvest, Prime Transaction, Tradeville si Goldring, bine pozitionate in partea de sus a paginii, in fata site-ului oficial al Fondului Proprietatea.
AdWords, serviciul de publicitate online platita al Google care functioneaza dupa metoda cost pe clic, le permite acestor brokeri sa se promoveze alaturi de cel mai fierbinte subiect al momentului - Fondul Proprietatea. Mai mult, unii dintre acestia, precum societatea Estinvest din Focsani, au lansat site-uri proprii dedicate Fondului Proprietatea.
Citeste intregul material pe www.zf.ro!
Pe acelasi subiect: