"Castigul nu este impozabil pentru actiunile dobandite prin conversia titlurilor de despagubire pentru fostii proprietari, insa daca cineva a cumparat actiunile inainte de listarea pe piata secundara va plati impozit pe castig. Fiecare persoana care a cumparat actiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vanzare-cumparare in care este inscris pretul de cumparare. Depozitarul nu a stiut niciodata acest pret", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul general si presedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana Mirela Ionescu.

Ea a adaugat ca in cazul in care investitorii nu mai au contractul de vanzare-cumparare pretul de achizitie va fi considerat 0 lei, astfel ca acestia vor plati impozit pe toata valoarea tranzactiei.

"Daca cineva a cumparat actiuni la 0,4 lei si le va vinde la 1 leu, el va plati impozit pe castigul de 0,6 lei. Insa daca nu poate dovedi la ce pret a cumparat actiunile va plati impozit pentru pretul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.

Castigul pe piata de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de detinere.

In luna decembrie 2010, la Depozitarul Central au fost inregistrate 571 de conversii de titlurile de despagubire in actiuni, in urma carora au rezultat 434 de noi actionari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Fondului.

Noii actionari au primit de la stat, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, 2,26% din actiunile Fondului. Astfel, numarul de persoane fizice care detin sub 1% din actiunile FP a crescut de la 4.757 la 5.193, iar participatia acestora a avansat de la 32,04% la 33,68%.

Totodata, in luna decembrie au fost realizate 469 de tranzactii cu actiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din actiunile Fondului.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Pana acum, Fondul nu a fost niciodata functional, fiind asteptat de ani de zile de fostii proprietari deposedati abuziv de case in regimul comunist. Intre timp, unii dintre acestia au murit sau in disperare de cauza si-au vandut drepturile catre diversi interpusi.