Castigatorul licitatiei va stabili pretul participatiilor din portofoliul Fondului in conformitate cu standardele internationale de evaluare si cu legislatia nationala, in termen de doua luni, se arata intr-un anunt al FP, citat de Mediafax.

Pentru a intra la licitatie, evaluatorii trebuie sa depuna o garantie de participare de 25.000 lei si o garantie de buna executie de 5% din valoarea contractului.

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management, compania care va administra activele Fondului, a declarat in martie ca FP ar putea fi listat la BVB in septembrie, daca pana la 1 iulie compania va deveni efectiv managerul fondului.

CNVM a amanat, miercuri, cu trei saptamani, pana la 15 mai, termenul in care Fondul trebuie sa se inregistreze la autoritate ca alt organism de plasament colectiv (AOPC), la solicitarea Franklin Templeton.

Autoritatea a aprobat la 22 februarie contractul de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton Investment Management, insa a stabilit ca acordul va intra in vigoare numai dupa inscrierea Fondului la Comisie. Pentru aceasta, CNVM a stabilit ca inregistrarea sa se realizeze in termen de 45 de zile, iar data limita initiala urma sa expire la 23 aprilie.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 59,3% din capitalul social, 78 de persoane juridice - 10,1% si 3.275 de persoane fizice - 30,6%.

Este rentabil sa investesti acum in actiuni la Fondul Proprietatea?

Investitiile in titluri la Fondul Proprietatea suna foarte tentant acum, in conditiile in care in 2010 actiunile au crescut la noi cu 40%, iar la bursa de la Viena cu 25%. Partea proasta este insa ca FP nu este inca listat la Bursa de Valori Bucuresti, iar tranzactiile nu sunt tocmai transparente.

Cu alte cuvinte, nu se stie exact cine vinde, cine cumpara si la ce pret real. Exista totusi si partea buna a lucrurilor: procesul de listare a fost accelerat, iar actiunile FP au un pret scazut.