Ultima sansa pentru statul elen: accepta grecii noile masuri de austeritate? VIDEO
Va da Grecia faliment ori mai primeste o ultima sansa de salvare? Raspunsul il vom avea peste cateva ore, cand premierul Papandreu isi va supune cabinetul remaniat unui vot de incredere in Parlament. Daca votul va fi negativ, guvernul nu va putea adopta masurile impopulare impuse de partenerii europeni in schimbul unui sprijin vital. Analistii preconizeaza ca Atena n-are de ales si va vota noua cura de austeritate. Insa grecii de rand nici nu vor sa auda de noi sacrificii.
De mai bine de un an, Grecia traieste sub amenintarea scadentelor si somatiilor. "Saptamana viitoare va fi momentul adevarului, cand Grecia va trebui sa-si demonstreze angajamentul real de a respecta ambitiosul pachet de reforme fiscale si privatizari. Daca Atena actioneaza, atunci si Europa se va tine de cuvant", spune Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Alternativa ar fi falimentul. "Prin al doilea pachet de salvare, Grecia va castiga putin timp, dar acesta nu va rezolva problemele de fond si anume ca Grecia are datorii mult prea mari, care la moment dat vor trebui restructurate. Iar responsabilii europeni au mari dificultati in a decide cum sa faca asta si cum sa convinga bancile europene sa-si asume o parte din pierderi. Ca sa nu mai pomenim ca exista si alte tari, precum Portugalia, Irlanda, Spania, care se confrunta cu probleme similare", considera Jon Hilsenrath, editorialist al Wall Street Journal.
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Fitch a amenintat ca va considera o eventuala restructurare a datoriilor Atenei drept o intrare in incapacitate de plata si va reduce in consecinta ratingul suveran al tarii.
Grecia are o datorie de 340 de miliarde de euro, adica 150% din PIB, cu alte cuvinte peste 30.000 de euro pe cap de locuitor. O intrare in incapacitate de plata va lovi bancile care detin obligatiuni emise de statul elen, in principal banci germane si franceze, dar si Banca Centrala Europeana.
"Cu totii stim ca zona euro are o importanta vitala pentru economia mondiala. Analiza noastra sugereaza ca problemele economiilor periferice, precum Grecia, vor fi resimtite mult mai acut pe intreg globul, daca vor afecta bancile din principalele economii ale zonei euro", considera John Lipsky, director interimar FMI.