In timp ce grecii protesteaza cu zecile de mii pe strazile Atenei, la Bruxelles au loc intalniri maraton in spatele usilor inchise, pentru o solutie salvatoare.

"Sunt convins ca Grecia va lua deciziile necesare. Alternativ ar fi falimentul, ceea ce este mult mai rau", a declarat comisarul european Olli Rehn.

Grecia nu primeste banii de la UE. Autoritatile elene nu-si fac probleme

Astazi au intrat in greva pentru 48 de ore si angajatii companiei de electricitate. Grecia risca astfel sa ramana in intuneric la propriu si la figurat.

Specialistii Bloomberg vorbesc despre un faliment iminent al economiei elene. Iar intrarea in incapacitate de plata ar provoca o catastrofa pentru toate bancile europene. Investitorii straini stau ca pe ace si fug din tarile cu risc de contagiune.

In Romania, efectul se vede pe curs

Leul a atins astazi un nou minim istoric fata de francul elvetian: 3 lei si 54 de bani si a scazut semnificativ si fata de euro. Zecile de mii de romani care s-au imprumutat in franci ajung sa-si smulga parul din cap.

In iulie 2007, o rata de 1000 de franci elvetieni era 1880 de lei. In 2010, aceasi rata a ajuns la 3200 de lei. Iar astazi 1000 de franci inseamna 3540 de lei. Aproape dublu fata de prima rata. 

Problemele nu se opresc aici. Potrivit unor analisti financiari, in urmatoarea perioada pot avea loc retrageri masive de capital din Romania din cauza Greciei. La noi sunt prezente sapte banci cu actionariat grecesc care detin impreuna peste 15% din sistemul bancar. BNR da insa mesaje de linistire.

Erste: Exista temerea ca ar putea iesi valuta din Romania din cauza problemelor cu Grecia

Soarta Greciei se va decide maine

Premierul Papandreu se prezinta in fata parlamentului cu un plan de austeritate care presupune reducerea drastica a cheltuielilor cu inca 28 de miliarde de euro. Daca nu va primi votul de incredere, Grecia nu va incasa urmatoarele transe din imprumuturile vitale de la Uniunea Europeana si FMI.

Citeste si:

Bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste

Resemnare la Atena: Grecia e deja moarta. Criza elena infecteaza Europa si intreaga lume, avertizeaza FMI VIDEO