"Temerea este ca ar putea iesi valuta din Romania, ceea ce ar sufoca economia. Este imposibil de spus cum va evolua criza elena. Totusi, situatia actuala a Romaniei difera din multe puncte de vedere fata de cea din 2009, cand amenintarea unei retrageri de capital strain era de asemenea prezenta", considera Singer.

El noteaza ca elemente pozitive reducerea drastica a dependentei de fluxurile de capital strain, majorarea rezervelor valutare ale BNR si acordul cu FMI in derulare.

Acesta este insa tratat ca fiind un acord de tip preventiv, adica tragerea celor 3,6 mld. euro alocate ar avea loc doar in situatii exceptionale.

Citeste continuarea pe www.zf.ro!

Pe de alta parte, analistii bancii japoneze Nomura, citati de Financial Times, sustineau, saptamana trecuta, ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania scot deja lichiditati din tara, pe care le trimit bancilor-mama, ceea ce ar putea obliga autoritatile de la Bucuresti sa traga banii din noul acord de precautie cu FMI.

Analistii japonezi mai notau ca Romania si Bulgaria vor fi printre cele mai afectate tari din Europa de criza din Grecia, din cauza expunerii pe care bancile elene o au in cele doua tari, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor grecesti.

FT: Subsidiarele romanesti finanteaza deja bancile-mama din Grecia. Romania ar putea accesa banii din acordul de precautie cu FMI

Zi neagra pentru leu. Instabilitatea din Grecia a dus moneda nationala la un maxim de 4,25 lei/euro