Liderii europeni insista ca deblocarea urmatoarei transe sa fie conditionata de aprobarea, de catre parlamentul elen, a unor noi legi privind reforme fiscale si privatizarea activelor statului.

Ministrii Finantelor din zona euro iau in calcul acordarea a numai jumatate din urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din finantarea externa catre Grecia, pentru a evita intrarea tarii in default, intensificand in acelasi timp presiunea pe guvernul Papandreou, arata Bloomberg.

Bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste

Guvernele europene ar urmari astfel sa determine clasa politica elena sa adopte de urgenta masurile de austeritate si legislatia speciala privind privatizarile pentru a consolida bugetul si a-si reduce din datorii.

Statele zonei euro ar putea autoriza, in iulie, o plata de numai 6 miliarde euro catre Grecia, iar urmatoarele transe vor fi conditionate de progresul Atenei in privinta tintelor fiscale, a declarat ministrul belgian al Finantelor Didier Reynders.

In ciuda masurilor anuntate de oficialii europeni, guvernul elen "nu se asteapta la probleme" in privinta primirii urmatoarei transe din ajutorul financiar de la UE si FMI, de 12 miliarde de euro, conditionata de adoptarea unui plan de austeritate in parlament, a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Atena, citata de AFP.

Revoltele continua

Intre timp, populatia elena isi exprima tot mai zgomotos dezaprobarea fata de masurile de austeritate si privatizarile impuse de institutiile financiare internationale.

"Pentru a trece la plata urmatoarei transe, trebuie sa fim siguri ca parlamentul elen va da votul de incredere guvernului si va sustine programul, asa ca decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat ministrul belgian al Finantelor, Didier Reynders.

Moneda euro s-a depreciat usor luni fata de dolar pe pietele asiatice, din cauza amanarii.

Un nou plan de salvare in valoare de 120 de miliarde de euro

Ministrii Finantelor din zona euro spun ca vor intocmi un al doilea program de bailout pentru Grecia. Noul plan, care va fi prezentat la inceputul lunii iulie, va cuprinde noi imprumuturi si, pentru prima data, o contributie din partea creditorilor privati ai statului elen, carora li se va cere sa-si mentina expunerea pe Grecia prin achizitii voluntare de noi obligatiuni guvernamentale odata ce titlurile deja detinute vor ajunge la maturitate.

Comunicatul transmis de ministrii europeni nu precizeaza marimea urmatorului pachet de bailout si nici nu da detalii despre amploarea sau tipul contributiei sectorului privat, pe care o descrie drept "substantiala".

Resemnare la Atena: Grecia e deja moarta. Criza elena infecteaza Europa si intreaga lume, avertizeaza FMI VIDEO

Violente si greva generala in Grecia, la o zi dupa ce a primit cel mai slab rating de tara din lume

Surse oficiale din zona euro au declarat pentru Reuters ca urmatorul acord de finantare externa care va fi incheiat cu Grecia se va derula pana la sfarsitul anului 2014 si va avea o valoare de 120 miliarde euro, formata din imprumuturi de urgenta de 60 miliarde euro, o contributie de 30 miliarde euro a investitorilor privati si atragerea a 30 miliarde euro din privatizari.

Statul elen a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI pentru un imprumut extern de urgenta de 110 miliarde euro, dar a ratat tintele fiscale din programul economic si are nevoie de extinderea finantarii pentru a nu intra in default in urmatorii doi ani.

In incercarea de a castiga consimtamantul Bancii Centrale Europene, care se opune restructurarii datoriilor Greciei pentru a evita un default in zona euro, ministrii Finantelor noteaza ca rostogolirea obligatiunilor detinute de sectorul privat va fi facuta in asa fel incat incapacitatea de plata va fi evitata, chiar si intr-o forma limitata sau selectiva.

Premierul elen George Papandreou a cerut duminica grecilor sa sustina masurile de austeritate pentru a evita un default "catastrofal". Intr-o adresa catre parlament, oficialul a cerut natiunii sa accepte cresterile de taxe, reducerile de cheltuieli si planurile de privatizare.

Multi investitori cred ca datoria de stat a Greciei, de 340 miliarde euro (150% din PIB), este atat de mare incat programele de bailout gandite de UE si FMI nu vor avea succes si se va impune o solutie mai radicala, precum impunerea unor pierderi masive creditorilor statului elen.

Citeste si

Cat de bine arata garsonierele din Capitala, pe care poti sa le cumperi cu un buget de pana la 30.000 de euro

Cele mai bune 5 industrii in care sa incepi o afacere