Banci de top precum Barclays si Standard Chartered si-au redus dramatic volumele de credite pe care le aveau disponibile pentru zona euro, astfel perspectiva unei noi criza in sistemul bancar european devine tot mai plauzibila.

Spre exemplu, Standard Chartered a retras zeci de miliarde de dolari din zona euro si si-a redus expunerea cu doua treimi in ultimele saptamanii pe masura ce repprezentantii acesteia au devenit tot mai ingrijorati fata de situatia financiara a altor banci europene.

Si Barclays si-a redus expunerea in ultimele luni, si asta sub influenta situatiei bancilor din tari europene cu probleme precum Grecia, Irlanda, Spania, Italia si Portugalia. Intr-un raport publicat in aprilie, se arata ca banca si-a redus expunerea pe Spania la 6,4 miliarde de lire sterline, comparativ cu 7,2 miliarde de lire sterline, cat avea in iunie anul trecut. In acelelasi timp, expunerea pe Italia a scazut cu mai mult de 100 de lire sterline.

Una dintre sursele citate de cei de la The Telegraph spune ca era inevitabil ca bancile britanice sa incerce sa-si minimizeze eventuale pierderi in eventualitatea in care situatia se va inrautati.

Aceasta miscare este similara celei din 2008 cand refuzul bancilor de a se mai imprumuta intre ele a dus la blocarea pietei financiare, iar in final la falimentul unor mari institutii financiare, unele fiind chiar salvate cu ajutorul banilor publici. Chiar daca situatia bancilor britanice este mai puternica decat in urma cu trei ani, unele institutii financiare din Spania, Germania sau Italia nu se pot lauda cu aceleasi performante. Astfel, bancile din Spania raman principalul motiv de ingrijorare in sistemul financiar din ultima perioada. Ele au fost nevoite sa imprumute 51 de miliarde de lire sterline, pana la finele lunii mai. Chiar si asa analistii spun ca sunt uimiti de abilitatea cu care bancile spaniole au gasit modalitati sa se finanteze, insa este clar ca acum raman fara optiuni.

Citeste si

Cat de bine arata garsonierele din Capitala, pe care poti sa le cumperi cu un buget de pana la 30.000 de euro

Cele mai bune 5 industrii in care sa incepi o afacere