UE mai are 6 saptamani ca sa salveze euro. SUA si China preseaza Europa sa rezolve problema datoriilor
Liderii europeni fac eforturi pentru a consolida puterea Fondului de stabilitate financiara, au declarat inalti oficiali prezenti la reuniunea anuala FMI-Banca Mondiala de la Washington, in timp ce SUA, China si alte tari trag semnale de alarma ca criza datoriilor de stat afecteaza economia globala.
O declaratie ingrijoratoare a venit din partea cancelarului britanic (functie echivalenta cu cea a ministrului de finanate), George Osborne, care a spus ca pana la intalnirea G20, din Franta, de peste 6 saptamanai, liderii europeni trebuie sa gaseasca o solutie de rezolvare a crizei din zona euro si de salvare a monedei unice.
"Rabdarea comunitatii internationale se apropie de sfarsit. Zona euro mai are doar sase saptamani pentru a rezolva aceasta criza politica", a declarat Osborne, potrivit Daily Mail.
Pietele financiare au cazut puternic in aceasta saptamana, din cauza temerilor ca criza din Grecia, tara aflata aproape de faliment, s-ar putea raspandi catre alte state din zona euro.
Liderii europeni resimt tot mai multa presiune internationala sa rezolve criza pentru a preveni repetarea haosului care a maturat pietele financiare in 2007-2009, scrie si Reuters.
Comisarul european pentru Economie, Olli Rehn, a declarat ca, odata ce guvernele din zona euro confirma consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), atentia Europei se va indrepta catre folosirea resurselor acestui mecanism cat mai eficace posibil.
Fondul de "bailout", creat pentru a sprijini statele din zona euro aflate in dificultate, are nevoie de resurse de cel putin 2.000 miliarde euro pentru a interveni in Italia si Spania, daca criza s-ar raspandi catre aceste tari, estimeaza analistii.
Statele Unite si alte tari au cerut Europei sa foloseasca fondul drept parghie pentru a aduna mai multe resurse destinate sprijinii statelor vulnerabile din zona euro, poate chiar cu o contributie din partea Bancii Centrale Europene (BCE). Insa reprezentanti ai BCE si Germania, tara care suporta cea mai mare parte din costurile salvarii statelor cu probleme, s-au aratat reticenti in privinta folosirii bancii centrale in astfel de scopuri, deoarece institutia ar trebui sa-si respecte mandatul strict de controlare a inflatiei.
Criza datoriilor de stat ameninta sa arunce zona euro intr-o noua runda de recesiune si a actionat deja ca frana pentru economia SUA, a carei revenire era oricum timida si fragila. Economiile emergente se asteapta de asemenea la repercusiuni din cauza crizei din Europa.
Geithner: Guvernele europene trebuie sa faca echipa cu BCE pentru a rezolva criza
Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, le-a transmis guvernelor europene ca ar trebui sa elimine amenintarea unei crize financiare catastrofale facand echipa cu Banca Centrala Europeana pentru a creste capacitatea de interventie a zonei euro in tarile cu probleme grave.
Geithner a afirmat in mod explicit ca autoritatile fiscale trebuie sa colaboreze apropiat cu banca centrala pentru a se asigura ca guvernele din zona euro cu politici solide au acces la finantare in conditii bune si ca bancile europene au suficient capital si lichiditati pentru a depasi criza..
"Amenintarea unor default-uri in cascada, a unor crize bancare si riscurile catastrofale trebuie eliminate, deoarece altfel vor submina orice alt efort, atat din interiorul Europei cat si la nivel global. Deciziile privind modul in care ar trebui abordate problemele regiunii nu pot astepta pana cand criza se va agrava", a avertizat oficialul american la Washington, in cadrul reuniunii Fondului Monetar International.
Seful Trezoreriei SUA cere de cateva saptamani liderilor europeni sa foloseasca Fondul European de Stabilitate Financiara, care dispune de resurse de 440 miliarde euro, drept parghie, prin intermediul BCE, pentru a obtine resursele financiare substantiale de care au nevoie pentru a combate criza.
Pe acelasi subiect: