Cum vede Credit Suisse iesirea unui stat din zona euro. Vor rezista Uniunea Europeana si moneda unica?
Banca elvetiana de investitii Credit Suisse a dat publicitatii un raport in care analizeaza urmarile unei eventuale ruperi a zonei euro, iar concluziile nu sunt deloc bune. Desi banca recunoaste ca probabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica – aproximativ 10%, raportul sustine ca daca Grecia va iesi din zona euro, si alte state aflate in situatii financiare limita ar putea lua aceasta decizie.
Potrivit analizei, schimbarea monedei ar avea ca efect imediat o depreciere masiva a noii monede adoptate, depreciere care ar putea depasi 60%.
Acest lucru ar duce la datorii de 200-250% din PIB in tarile europene cu economii slabe, in conditiile in care, in prezent, datoriile acestor tari se afla in jurul valorii de 100%.
Detinatorii de actiuni, publici si privati, vor inregistra o reducere a valorii acestora de pana la 40%. In cazul in care tarile din grupul PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania) vor iesi din zona euro, bancile europene din tarile puternice vor pierde 400 de miliarde de dolari din active, in timp ce din institutiile financiare din tarile slabe vor disparea aproape 850 de miliarde de dolari.
Potrivit Credit Suisse, criza bancara care va urma va fi mai devastatoare pe pietele emergente, pentru ca nu exista o flexibilitate a pietei muncii si a salariilor, iar bancile sunt mult mai vulnerabile. Bancile din tarile slab dezvoltate vor fi, cel mai probabil, nationalizate.
PIB-urile tarilor care ar urma sa iasa din zona euro s-ar contracta cu pana la 10%. De asemenea, PIB-ul Uniunii Europene ar scadea cu cinci procente, in timp ce cel al Statelor Unite s-ar contracta cu 4%.
Ar aparea o multitudine de probleme legale legate de trecerea la monedele nationale si s-ar declansa un adevarat razboi comercial intre statele membre UE. Analistii de la Credit Suisse considera ca o tara care iese din zona euro ar trebui sa paraseasca si Uniunea Europeana.
Acestea sunt vestile rele in legatura cu iesirea unuia sau mai multor state din uniunea monetara europeana. Vestea buna este ca exista o probabilitate de doar 10% ca acest lucru sa se intample. Iata si de ce:
Potrivit bancii elvetiene, costurile pe care le implica salvarea tarilor aflate in dificultate de catre celelalte state sunt cu mult mai mici decat daca o tara ar iesi din zona euro. In acelasi timp, in nicio tara dintre cele care au probleme financiare, politicienii nu sustin o astfel de varianta.
Autorii raportului considera ca Spania si Italia nu vor intra in incapacitate de plata, in ciuda scaderii recente a ratingului in cazul celei din urma.
In finalul analizei, economistii elvetieni vin cu doua scenarii in cazul Greciei: fie paraseste zona euro, dar va fi singura care va face acest lucru, fie cele mai puternice state din uniunea monetara europeana isi vor crea o alta moneda comuna, mai puternica decat actual moneda unica - euro.
Pentru depasirea crizei datoriilor din statele europene, solutia cea mai viabila pe care o propun economistii de la Credit Suisse este o combinatie intre eurobonduri si finantarea statelor cu datorii mari prin pachete de ajutor, solutie care, insa se va lovi de dispute politice aprige. Oricum ar fi, vom asista la o slabire accentuate a monedei unice, concluzioneaza autorii raportului.
Pe acelasi subiect: