"Cred ca scenariul cel mai rau ar fi ca acest proces de integrare europeana s-o ia in sens invers. Adica sa asistam din ce in ce mai mult la evolutii centrifuge, care ar putea conduce inclusiv la dezintegrarea UE. In momentul de fata, interesul vital pentru Romania este consolidarea Uniunii Europene. Acea idee a Statelor Unite Europene este o idee spre care trebuie sa mergem, pentru ca, altfel, daca ne uitam pe harta, Europa e un continent mic, in pierdere de viteza, cu o populatie care imbratraneste, cu anumite avantaje, dar si cu multe dezavantaje", a declarat Leonard Orban.

El a mai spus ca, daca europenii vor sa mentina un anumit nivel de trai, un anumit standard de prosperitate, au nevoie de unitate.

"Altfel, vom deveni irelevanti la nivel global, ceea ce inseamna ca standardul de viata, prosperitatea va scadea semnificativ, ne vom confrunta cu crize majore si, pana la urma, nu vreau sa avansez scenarii foarte dure, dar, in conditiile in care aceasta constructie se va prabusi, cred ca exista riscul sa ne intoarcem la situatiile de dinaintea celui de-Al Doilea Razboi mondial", a mai afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Legat de bugetul pe 2012, pe care Guvernul il discuta in aceasta perioada, Orban a spus ca va sustine prudenta bugetara, pentru ca riscurile sunt majore.

"Voi sustine prudenta bugetara, pentru ca riscurile sunt majore. Perspectivele nu sunt deloc pozitive si pot sa intervina evolutii puternic negative. Deci, cuvantul de ordine pe care-l voi sustine este prudenta", a declarat Leonard Orban.

El a vorbit si despre angajarea unor promisiuni care nu pot fi respectate.

"Sa nu ne angajam cu lucruri pe care nu le vom putea realiza, pentru ca ele, pana la urma, se vor intoarce impotriva noastra. Desi, poate, initial, vor avea un efect aparent benefic, ulterior ele se vor intoarce impotriva cetatenilor. (...) Daca nu suntem suficient de prudenti, riscam sa intram intr-o criza profunda", a conchis Orban.