Fondurile europene, in ceasul al 12-lea. Ce mai poate face Leonard Orban pentru ca UE sa nu ne taie finantarile in octombrie VIDEO
Romania a absorbit doar 3,7% din cele aproape 20 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana ni-i pune la dispozitie, iar Comisia Europeana (CE) va bloca platile la sfarsitul lunii octombrie, daca pana la aceasta data nu vor fi rezolvate problemele din sistem, a declarat noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, invitat la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata diminica de ProTV. Ministrul a recunoscut ca principalele deficiente identificate de CE sunt modul in care se fac achizitiile publice, dar si intentiile de frauda sau de coruptie.
Proaspat-numitul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ca Romania mai are foarte putin timp pentru a rezolva problemele pe care le-a identificat Comisia Europeana si ca lucrurile trebuie rapid rezolvate, in special in domeniul achizitiilor publice.
"Chestiunea e ca daca n-o facem, platile pe toate programele unde sunt implicate procese de achizitii publice vor fi intrerupte formal pentru o perioada de minimum 6 luni. Este vorba de toti banii. In total, in ceea ce priveste politica de coeziune, sumele pe care ar trebui sa le primim de la UE sunt de aproape 20 de miliarde de euro. Daca mai adaugam si cofinantare, depasim 25-26 de miliarde. In mometul de fata, noi am cheltuit efectiv 716 milioane. O asemenea intrupere ar insemna ca, practic, n-am mai putea sa transmitem in niciun fel facturi catre CE, deci am ramane doar cu aceasta suma”, a spus Orban.
Noul sef al Afacerilor Europene a mai spus ca au fost identificate trei elemente care fac absorbtia fondurilor dificila si care ridica suspiciuni din partea Comisiei Europene.
“Au fost identificate de catre CE, iar partea romana a acceptat acest lucru, trei elemente ca fiind probleme semnificative. In primul rand, modul in care sunt lansate si se deruleaza procedurile, inainte de lansarea achizitiilor publice. A doua chestiune este legata de modul in care sunt pregatite criteriile tehnice care definesc aceste achizitii publice. Uneori impresia CE este ca se fac caiete de sarcini cu dedicatie pentru anumite firme si atunci sunt introduse criterii discriminatorii care nu se justifica si care permit doar unor anumite firme sa se prezinte si, eventual, sa castige aceste licitatii. Si nu in ultimul rand, dupa ce se incheie contractele, dupa ce s-a desemnat castigatorul, exista anumite demersuri de a incheia contracte aditionale ,care maresc sumele initiale. Iar cand sumele depasesc semnificativ valoarea contractului initial, asta reprezinta o mare problema”, a explicat Leonard Orban.
Ministrul a precizat ca unul dintre obiectivele sale in fruntea noului minister este cresterea ratei de absorbtie la minimum 20%, pana la sfarsitul anului viitor.
“Daca nu vom atinge aceasta rata de absorbtie, marile pierderi nu vor fi in 2012, vor fi in 2013, cand va trebui sa cheltuim efectiv 6,7 miliarde de euro”, a spus Orban.
In al doilea rand, ministrul Afacerilor Europene vrea sa elimine suspiciunile de coruptie din sistem.
“Al doilea obiectiv este cel legat de eliminarea – nu totala, pentru ca asta e imposibil, dar incercarea de a elimina anumite riscuri ce tin de intentii de frauda, de coruptie in sistem. Din acest punct de vedere, m-am gandit la o serie de masuri importante pe care ar trebui sa le aprobam. De exemplu, una dintre ele tine de adoptarea unui cod de conduita care sa previna incompatibilitatile si conflictele de interese. Un cod care ne-a fost cerut de catre CE si care va avea un anumit efect la nivelul intregilor structuri si a modului in care sunt gestionate programele comunitare”, a explicat Leonard Orban.
Ministrul a mai spus ca presedintele Traian Basescu a fost unul dintre cei care i-au propus sa preia conducerea noului minister, ca atat el cat si premierul i-au lasat deplina libertate de actiune si i-au promis sprijin, iar in cazul in care va simti ca nu-si va putea atinge obiectivele propuse, nu va ezita sa-si dea demisia.
Pe acelasi subiect: