utin a spus ca a discutat cu Tsipras despre cooperarea bilaterala, relateaza Sputnik, citata de Mediafax.

"Am convenit sa dam mai multa atentie investitiilor, am discutat despre cooperarea in sectorul energiei, despre posibilitatea de a furniza gaze rusesti Greciei prin intermediul Tukish Stream", a declarat presedintele rus. 

El a adaugat ca discutiile s-au mai referit la cooperarea in domeniul turismului, la embargoul asupra importurilor rusesti din Europa si la relatiile Rusia-UE. 

"I-am asigurat pe colegii greci de intentia Rusiei de a implementa acordurile de la Minsk pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei", a aratat presedintele rus. 

Tsipras a spus ca este recunoscator presedintelui Putin pentru extinderea relatiilor ruso-elene. 

"Am extins relatiile ruso-elene. Grecia este un stat suveran si ne vom folosi de rolul geopolitic, ca tara europeana. Ne vom folosi de toate oportunitatile pentru dezvoltarea cooperarii cu Rusia", a aratat premierul elen. 

El si-a exprimat totodata speranta ca Grecia poate deveni un centru energetic in Europa. 

In legatura cu sanctiunile impotriva Rusiei, Tsipras a spus ca problema europeana nu este una elena. 

"Acesta este motivul pentru care am venit aici, sa intarim legaturile economice cu Rusia. Nu impartasim in totalitate pozitia europeana in privinta sanctiunilor impotriva Rusiei. Vom promova noi solutii, bazate pe dialog", a spus Tispras. 

El a adaugat ca Grecia "dezaproba in mod deschis" sanctiunile europene impotriva Rusiei, pentru ca razboiul economic al UE impotriva Rusiei poate duce la un nou Razboi Rece. 

Presedintele Putin a spus la randul sau ca sanctiunile au afectat cooperarea ruso-elena in domeniul agricol. 

Putin a sugerat totodata ca Moscova ar putea ridica embargoul asupra importurilor de alimente din Grecia.  Ca reactie la sanctiunile occidentale, Rusia a interzis anul trecut importurile anumitor alimente, inclusiv legume si branzeturi din UE, masura care a afectat in mod special importurile din Grecia. 

Putin i-a spus lui Tsipras, la inceputul discutiilor, ca vizita acestuia are loc la momentul potrivit si ca le da sansa sa analizeze ce pot face pentru refacerea comertului bilateral intre Rusia si Grecia, care a scazut cu 40% de la introducerea embargoului, potrivit publicatiei elene Kathimerini. 

Exporturile Greciei in Rusia au atins anul trecut 357 de milioane de euro, fiind cu 12% sub nivelul din 2013. 

Putin s-a referit si la semnificatia vizitei lui Tsipras inainte de Pastele ortodox, afirmand ca, mai mult ca orice, Rusia si Grecia au radacini spirituale comune, ca natiuni predominant ortodoxe. 

Ministrul Dezvoltarii Economice din Rusia, Alexei Uliukaiev, a declarat agentiilor ruse de presa ca guvernul a pregatit propuneri referitoare la embargou, pe care le va discuta la o intalnire de joi cu premierul Dmitri Medvedev. 

Un acord in acest sens ar putea readuce fermierilor din Grecia profiturile de milioane de euro obtinute pe piata din Rusia. 

Guvernul condus de Tsipras a ajuns la putere in ianuarie cu promisiunea de a renunta la austeritatea impusa de programul international de sustinere financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.  Tispras, a carui vizita la Moscova va continua si joi, a cultivat impresia ca Atena ar putea considera Rusia un posibil mijloc de presiune in negocierile actuale cu creditorii internationali, respectiv UE si FMI.  Grecia, dependenta de fondurile de salvare din 2010, va ramane fara lichiditati in cateva saptamani, daca nu va ajunge la un acord cu creditorii pentru deblocarea unei noi transe.