"Am convenit ca ramanerea in aceasta stare de nesiguranta nu este in avantajul Greciei si am salutat confirmarea venita din partea ministrului de finante in legatura cu plata pe care Grecia trebuie sa o efectueze catre FMI pe 9 aprilie", a declarat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, in urma unei intrevederi informale cu ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, la Washington.

In 2010, Grecia a incheiat un acord cu FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pentru un imprumut in valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. 

Potrivit planului de returnare a acestui imprumut, Grecia trebuie sa plateasca 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI. 

Mai multi oficiali ai Fondului s-au aratat dispusi sa renegocieze calendarul pentru returnarea imprumutului, daca Grecia accepta innoirea acordului cu FMI, posibilitate pe care guvernul de la Atena nu vrea sa o ia in calcul, potrivit Financial Times. 

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat cu creditorii internationali in 2010, insa acestia au conditionat acordarea transei de adoptarea unor reforme de austeritate. 

In acest sens, guvernul de la Atena a trimis saptamana trecuta oficialilor din zona euro o noua lista de reforme, estimate sa aduca 6 miliarde euro la bugetul de stat in acest an.

Lagarde a precizat in urma intalnirii cu Varoufakis ca o "cooperare efectiva" este in interesul tuturor partilor si ca Fondul va continua sa lucreze cu autoritatile de la Atena pentru a contribui la revenirea economiei Greciei. 

De asemenea, directorul FMI a afirmat ca discutiile tehnice cu echipele autoritatilor care supravegheaza programul de bailout al Greciei vor reincepe de luni atat la Atena, cat si la Bruxelles, ministrul grec de finante luandu-si angajamentul ca va asigura imbunatatirea cooperararii autoritatilor elene cu oficialii europeni. 

Impasul in care se afla in prezent negocierile dintre Grecia si creditorii externi a crescut ingrijorarile legate de intrarea Greciei in incapacitate de plata si de parasirea zonei euro, cu atat mai mult cu cat estimarile analistilor arata ca fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea sa se termine pana la 20 aprilie.  Datoria publica a Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB.