Analistii au analizat riscul de neplata al datoriilor tarilor din trimestrul doi al anului. Este vorba asadar despre lista tarilor care au avut un trimestru prost, potrivit Business Insider.

Spre exemplu, in Thailanda, costul refinantarii pe cinci ani a unui milion de dolari din datoria publica costa 147 de milioane de dolari, in trimestrul doi datoria avansand cu 27%. In SUA si in Italia, datoria publica a crescut cu 28%, iar costul este de 53 de milioane de dolari, respectiv 191 de milioane.

In Finlanda si in Malaysia, datoria publica a avansat cu un procent mai mare - de 30% si 31%, insa costul rostogolirii ei este unul mai mic - de 39 de milioane de dolari, respectiv 97 de milioane.

Nici Slovacia nu o duce mai bine. In trimestrul al doilea din an, datoria publica a crescut cu 32%, iar costul refinantarii unui milion din aceasta suma a ajuns la 108 milioane de dolari. Insa, cu adevarat dramatica este situatia din Portugalia, unde costul a atins nivelul record de 794 milioane de dolari, iar datoria publica a crescut cu 37% intr-un singur trimestru.

In Slovenia si in China, datoria publica tot creste vazand cu ochii - cu 40% - dar costul refinantarii este mai mic, "doar" 112 milioane de dolari, respectiv 60 de milioane, daca punem cele doua sume in balanta cu Portugalia, de exemplu.

Lovitura de gratie vine de la Grecia unde datoria publica a crescut cu 100%, iar costul refinantarii a ajuns la 1990 de milioane de dolari.

Citeste si:

Castigul salarial mediu net a scazut cu 40 de lei in mai fata de aprilie. Cele mai mari reduceri au fost in asigurari si in industria farmaceutica

Comisia Europeana vrea sa reduca si mai mult tarifele pentru convorbirile si internetul folosit in roaming. Cat vei plati