"Situatia este clara: daca va exista un angajament ferm din partea europenilor sa faca tot ce e posibil pentru a sprijini Grecia, atunci FMI va plati transa. Si va pot spune ca va exista un asemenea angajament", a declarat o sursa oficiala din zona euro.

FMI a anuntat anterior ca va plati noi transe numai dupa finalizarea unui plan care sa garanteze acoperirea nevoilor de finantare ale Greciei pana la sfarsitul anului viitor.

La Paris, Zhu Min, consilierul special al directorului general al FMI, spune ca Fondul este extrem de ingrijorat de incertitudinea politica din Grecia, insa este pregatit sa ajute statul daca guvernul va putea castiga sprijinul parlamentului pentru noile masuri de austeritate, potrivit Mediafax.

Ministrii Finantelor din zona euro nu au reusit marti sa ajunga la un consens privind modul in care urmeaza sa fie implicati investitorii privati in pachetul de bailout al Greciei. Surse oficiale europene sustin ca incheierea unui acord la summit-ul liderilor europeni de saptamana viitoare este putin probabila si ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.

Eurogroup, forul ministrilor finantelro din zona euro, se va reuni din nou duminica si luni pentru a pregati summit-ul liderilor UE de la finele sapatmanii viitoare.

"Daca ma intrebati daca vom fi pregatiti luni cu nu al doilea pachet pentru Grecia, nu este o surpriza sa va raspund ca nu este cea mai probabila urmare. Trebuie sa depasim niste chestiuni de ordin politic, care sunt discutate acum la cel mai inalt nivel, si trebuie de asemenea sa trecem peste niste obstacole tehnice, pentru care este nevoie de mult mai mult timp", a afirmat sursa citata.

O alta sursa sustine ca FMI ar putea plati saptamana viitoare partea sa din urmatoarea transa pentru Grecia, de 12 miliarde euro. Transa este programata in acordul stand-by pentru 29 iunie.

Unii investitori anticipeaza ca Grecia va intra in incapacitate de plata in aceasta vara.

Unii investitori sustin ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata in aceasta vara

Temerile privind un "accident" al Greciei chiar din aceasta vara, prin intrarea in incapacitate de plata, care ar putea afecta inclusiv sistemul bancar, au determinat investitorii sa cumpere instrumente de asigurare a datoriilor statului elen pe perioada de un an, noteaza Financial Times.

Plasamentele in asigurarea datoriilor impotriva riscului de neplata (credit default swap - CDS) ar genera profituri substantiale in cazul unei restructurari dure a datoriilor in urmatoarele 12 luni.

"Exista o sansa semnificativa pentru un accident al Greciei in aceasta vara. Asta implica o restructurare dura a datoriei si pierderi mari pentru investitori, care ar avea consecinte ingrijoratoare pentru zona euro", a spus un investitor.

Randamentele si CDS-urile obligatiunilor unor state de la periferia zonei euro au atins miercuri noi maxime.

Chiar daca fondurile au investit doar sume mai mici intr-un astfel de scenariu, simplul fapt ca recurg la o astfel de masura indica amplificarea riscurilor pentru zona euro, relateaza Financial Times. Multi investitori considera ca autoritatile din zona euro raman fara timp si avertizeaza ca lipsa unui al doilea pachet de ajutor financiar in perioada urmatoare va conduce la deteriorarea in continuare a increderii, la extinderea problemelor si la o criza mai grava.

Esecul ministrilor de Finante din zona euro de a ajunge la o intelegere in privinta implicarii sectorului privat intr-un nou pachet de asistenta pentru Grecia, temerile privind viitorul guvernului din Grecia si protestele impotriva reducerilor de cheltuieli de la Atena au nelinistit investitorii.

Randamentele obligatiunilor pe doi ani au urcat miercuri cu 1,6 puncte procentuale, una din cele mai mari cresteri din ultimul an, la un nivel record de 28%.

CDS-urile titlurilor elene pe cinci ani au avansat la un maxim de 17 puncte procentuale, reprezentand un cost de 1,7 milioane de dolari pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari cu scadenta la cinci ani.

Instrumentele CDS pentru Grecia includ o probabilitate de 75% pentru intrarea in incapacitate de plata a statului in urmatorii cinci ani, dupa ce la inceputul lui 2011 aceast nivel se situa la 45%.

Randamentele obligatiunilor iralandeze si portugheze pe doi ani, dar si CDS-urile la cinci ani, au atins miercuri noi recorduri.

Citeste si:

Cel mai scump apartament scos la vanzare in Romania costa 1,9 milioane de euro. Vezi unde se afla

IBM implineste 100 de ani. Evolutia de la cartela perforata la calculator si cum a depasit Microsoft dupa15 ani. FOTO

Bill Gates, al doilea miliardar al Planetei, anunta urmatoarea revolutie tehnologica