"Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global. Ideea ca SUA ar putea ameninta cu intrarea in incapacitate de plata este periculoasa", a spus James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Fed.

Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapcitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.

Bullard este ingrijorat de reactia altor state daca SUA ar intra in default "tehnic", intarziind de fapt platile pentru cateva zile. Executivul de la Washington ar putea ajunge in aceasta situatie in absenta unui compromis politic asupra bugetului pentru acest an.

"Daca ar fi doar pietele americane, nu ar cauza probleme, dar avem investitori din strainatate care nu sunt atat de bine conectati la situatia politicii din SUA. Reverberatiile pe pietele globale ar fi severe. Aici apare riscul real", a spus Bullard.

Cat de mare este pericolul ca SUA sa intre in incapacitate de plata? Ce spun India, China si Australia

SUA, pe urmele Greciei? Ce-ar insemna intrarea celui mai puternic stat din lume in incapacitate de plata

Odata ce va fi confirmata o recuperare a economiei, Fed va incepe, probabil, inasprirea politicii monetare prin incheierea unui program de reinvestire a veniturilor din obligatiuni, a spus el.

Riscul real este "incertitudinea fiscala" si posibilitatea de a intra in incapacitate de plata, a spus oficialul Fed, care la inceputul anului considera Japonia, criza deatoriilor din Europa si petrolul drept riscuri majore.