Ministrii Finantelor din zona euro incearca sa ajunga la un acord privind salvarea Greciei pana la jumatatea lunii viitoare. Acesta va cuprind noi imprumuturi externe substantiale de la institutiile financiare internationale, venituri mari din privatizarea activelor statului elen si, pentru prima data, o contributie din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena.

Grecia nu primeste banii de la UE. Autoritatile elene nu-si fac probleme

Cel mai probabil, aceasta contributie se va materializa printr-o rostogolire voluntara a datoriilor statului. Asta inseamna ca investitorii vor cumpara noi obligatiuni guvernamentale odata ce titlurile detinute deja vor ajunge la maturitate.

Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan. Chiar si asa, a imprumutat 1,63 mld. euro, cu un randament mai mic decat Romania

Fitch a avertizat totodata ca vede riscuri de default pe datoria de stat si in SUA. Asta daca Administratia si Congresul nu vor reusi sa ajunga pana in august la un consens privind aprobarea cresterii plafonului datoriei de stat, cand Trezoreria va fi consumat toate fondurile de urgenta pe care le are la dispozitie pentru astfel de situatii.

Comentariile Fitch privind Grecia au provocat o usoara depreciere a euro pe pietele asiatice. Riscurile semnalate in privinta Statelor Unite au echilibrat insa cursul monedei unice in raport cu dolarul.

Citeste si:

Agravarea crizei din zona euro sperie Elvetia. Unde ar duce efectul de "domino"

Bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste