Intrarea in incapacitate de plata a Greciei, o catastrofa pentru banci. Leul si euro s-au depreciat azi, dupa amanarea finantarii externe de la UE
curs valutar
Investitorii europeni considera ca rezervele de capital din sistem sunt insuficiente pentru a rezista consecintelor unui default, informeaza Bloomberg. Astazi, oficialii Uniunii Europene au amanat finantarea externa acordata statului elen, din imprumutul de urgenta convenit anul trecut. Efectele acestei vesti nu au intarziat sa apara: atat leul, cat si moneda unica s-au depreciat astazi in fata dolarului si a francului elvetian, cu pana la 0,8%, iar pretul petrolului Brent a scazut cu 1,42 dolari, potrivit Reuters.
Ministrii Finantelor din zona euro au amanat decizia finala privind acordarea urmatoarei transe, in valoare de 12 miliarde euro, solicitand guvernului elen adoptarea unor noi masuri dure de austeritate pentru deblocarea fondurilor, potrivit Reuters. Oficialii europeni au aratat ca guvernum remaniat saptamana trecuta de Papandreou trebuie mai intai sa obtina votul de incredere al parlamentului, apoi sa treaca legislatia necesara pentru noile masuri de austeritate si privatizari, pentru a primi transa in timp util.
Bancile europene sunt inca destul de vulnerabile la criza din Grecia si ar putea avea probleme majore odata cu raspandirea acestora catre alte state.
"Situatia din Grecia are cu siguranta potentialul de a provoca o catastrofa in sistemul bancar european. Un default al Greciei si ramificatiile acestuia ar fi prea infiorator pentru Europa si pentru sistemul bancar european ca sa poata fi contemplat acum", spune Neil Phillips, Managerul de Capital al BlueBay Asset Management Londra.
Cancelarul german Angela Merkel s-a retras saptamana trecuta dintr-o confruntare cu Banca Centrala Europeana care ameninta sa arunce Grecia in primul default de stat din zona euro. Merkel a subliniat atunci faptul ca detinatorii privati de obligatiuni de stat elene sa puna umarul la urmatorul bailout al Greciei, perspectiva contestata vehement de BCE.
Totusi, modul in care Europa va reusi sa urmeze aceasta cale, evitand in acelasi timp declararea default-ului pe Grecia de catre agentiile de rating ramane un semn de intrebare. La fel de indoielnica este si abilitatea premierului elen George Papandreou de a convinge parlamentul sa aprobe masurile de austeritate si privatizarile necesare pentru a obtine un nou pachet de finantare externa.
Intrarea Greciei in default pe datoria de stat ar putea conduce la insolventa bancilor elene si la o criza de lichiditate determinata de retragerea masiva a depozitelor, potrivit unui raport publicat saptamana trecuta de Standard & Poor's.
"Daca, la un an de discutii fara concluzii, vom stabili ca trebuie un haircut (restructurarea datoriilor - n.r.), in dimineata urmatoare pietele vor masacra Irlanda, Portugalia si poate alte tari", a afirmat saptamana trecuta directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, intr-o conferinta sustinuta la Viena.
Bancile europene sunt deja afectate, indeosebi in Franta, unde Moody's a anuntat deja ca ar putea reduce ratingurile celor mai mari bani, respectiv BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole, din cauza expunerii pe Grecia. Fitch avertiza luna trecuta ca si bancile germane ar trebui sa fie ingrijorate.
Euro a scazut azi cu 0,8% fata de dolarul american
Euro s-a depreciat luni cu 0,8% fata de dolar, la 1,41 dolari/euro, aproape de un minim al ultimei perioade, increderea investitorilor in moneda unica fiind afectata de amanarea urmatoarei transe din finantarea externa acordata anul trecut Greciei de UE, noteaza Reuters.
Indicatorii tehnici prevestesc noi scaderi ale monedei europene, cursul fiind deja aproape de minimul ultimelor trei saptamani, si anume 1,4 dolari, atins joi.
Caderea euro s-a accentuat in jurul nivelului de 1,4250 dolari/euro, cand investitorii au inceput sa vanda pentru a evita noi pierderi.
Ministrii Finantelor din zona euro au amanat luni pana in luna iulie decizia finala privind plata urmatoarei transe, de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta catre Grecia, cerand aprobarea unor noi masuri de austeritate de catre parlamentul de la Atena.
Cotatiile leului au urcat peste 4,26 lei/euro, la maximul ultimelor patru luni si jumatate
Moneda nationala s-a depreciat si ea astazi, cursul urcand peste 4,26 lei/euro, in linie cu valutele din regiune, care inregistrau de asemenea corectii dupa ce UE a amanat decizia privind urmatoarea transa pentru Grecia.
In debutul zilei, schimburile valutare se realizau intre 4,2350 - 4,2400 lei/euro, peste nivelul de la finalul sedintei de vineri, cand bancile cotau euro la 4,2265 - 4,2280 lei.
Paritatea a continuat sa urce, iar in prima ora de tranzactionare, cotatia a atins un maxim de 4,2630 - 4,2650 lei/euro.
Cursul pentru franc urca la un nou record istoric, iar euro atinge un nou maxim din februarieValutele din regiune afisau pierderi de pana la 0,4%, ca urmare a deprecierii euro in fata dolarului, dupa ce ministrii finantelor din zona euro au amanat decizia finala privind acordarea urmatoarei transe statului elen.
Francul, un nou record istoric fata de leu
Temerile privind datoriile statelor de la periferia zonei euro au impins francul la o cotatie record fata de euro in acest an, iar exportatorii elvetieni s-au plans in privinta marjelor de profit, situatie care a determinat banca centrala sa pastreze dobanda de politica monetara la un nivel scazut.
Astazi leul a atins un nou record istoric fata de moneda Elvetiei, si anume o cotatie de 3,5396 lei/franc. Paritatea de referinta afisata pentru francul elvetian a crescut cu 2,97 bani, de la 3,5099 lei/franc vineri, cand atinsese de asemenea un nivel record.
Leul s-a depreciat si in raport cu moneda americana, iar referinta a urcat cu 2,44 bani, de la 2,9734 lei/dolar la 2,9978 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat atat de sus din 16 martie, cand BNR a anuntat un curs de 3,0019 lei/dolar.
Pretul petrolului a scazut cu peste un dolar
Pretul petrolului a scazut astazi cu peste un dolar, continuand declinul de saptamana trecuta, din cauza indepartarii investitorilor de active riscante dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au amanat decizia finala privind urmatoarea transa din imprumutul catre Grecia, potrivit Reuters.
Pretul petrolului Brent a scazut cu 1,42 dolari, ajung la 111,79 dolari pe baril, in timp ce referinta de pe piata americana a coborat cu 1,16 dolari, la 91,85 dolari pe baril.
"Criza din Grecia a rezultat intr-o aversiune mai ridicata fata de risc, care afecteaza preturile petrolului", noteaza analistii Commerzbank intr-un raport transmis investitorilor.
Pe acelasi subiect: