Uniunea Europeană

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump.

În caz contrar, a afirmat aceasta, Bruxelles-ul este pregătit să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile, informează Reuters, preluată de Agerpres.

''Am afirmat tot timpul că Europa nu este cu certitudine o ameninţare pentru securitatea internă a Americii, astfel încât ne aşteptăm să fim excluşi. Aşteptăm claritate privind declaraţiile preşedintelui SUA, însă suntem de părere că nu este o decizie bună pentru economia mondială'', a declarat Malmstrom.

Oficialul a adăugat că va discuta sâmbătă problema tarifelor cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, şi cu omologul său nipon, Hiroshige Seko.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

Dacă tarifele anunţate de SUA vor fi aplicate UE, blocul comunitar va răspunde în termen de 90 de zile, aşa cum recomandă Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat Malmstrom.

Germania

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a declarat, la rândul său, că tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite vor fi o povară pentru companiile din cea mai mare economie europeană.

''El a ordonat tarife punitive care nu sunt în conformitate cu reglementările Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC) şi prin asta vor creşte preţurile de consum, iar activitatea companiilor noastre, mari şi mici, va fi mai dificilă'', a afirmat oficialul german.

Tarifele sunt un afront la adresa partenerilor apropiaţi ai Statelor Unite, cum ar fi Uniunea Europeană şi Germania, a explicat Zypries, adăugând că Berlinul, în strânsă coordonare cu UE, va reacţiona ''calm, dar clar''.

China

China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii să retragă "cât mai curând posibil" noile taxe impuse la importurile de oţel şi aluminiu anunţate de administraţia Trump, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comerţului international.

Ministerul chinez al Comerţului a avertizat, într-un comunicat, că va lua măsuri împotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate ţările care vând în State, cu excepţia, pentru moment, a Canadei şi Mexicului.

"China insistă ca SUA să respecte autoritatea sistemului multilateral de comerţ şi să retragă respectivele măsuri cât mai repede posibil", a afirmat directorul Departamentului de investigaţii comerciale al Ministerului Comerţului, Wang Hejun.

În opinia lui Wang, acest argument este "nejustificat" şi se opune ordinii comerciale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, de aceea, a reiterat "opoziţia fermă a Chinei faţă de aceste măsuri care vor avea un impact grav" la nivel internaţional.

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifest vineri opoziţia faţă de noile taxe, care "violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională".

"Cu această scuză privind protejarea industriei siderurgice naţionale, SUA introduce protecţionismului comercial", a criticat CISA măsurile, într-un comunicat, solicitând, totodată, autorităţilor chineze să răspundă imediat cu măsuri pentru importurile din SUA.

Asociaţia avertizează că noile măsuri americane aduc prejudicii industriei siderurgice la nivel mondial, dar şi SUA, în special consumatorilor de produse din oţel.

Japonia

Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Taro Kono, a calificat și el drept "regretabile" măsurile SUA privind impunerea de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu şi a semnalat că acestea ar putea dăuna relaţiilor comerciale bilaterale.

"Aceste măsuri pot afecta semnificativ cooperarea economică dintre Japonia şi SUA şi comerţul internaţional", a declarat oficialul nipon după o reuniune a Guvernului.

La rândul său, ministrul Economiei, Industriei şi Comerţului, Hiroshige Seiko, a spus că este vorba "despre o măsură unilaterală de represalii, care nu avantajează nicio ţară'' şi a adăugat că Japonia va analiza un posibil răspuns "în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului".

Japonia, care în 2017 a exportat circa 1,78 milioane de tone de produse din oţel în Statele Unite, este al şaptelea mare exportator, conform datelor SUA.

Canada și Mexic au fost exceptate

Canada şi Mexic sunt iniţial exceptate de la tarife, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Dacă renegocierea va fi finalizată, nu vor exista niciun fel de tarife pentru cele două ţări vecine, a spus Trump.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu al SUA, a salutat decizia preşedintelui de a nu fi supusă imediat noilor tarife, dar a anunţat că va continua să facă lobby la Washington până când va dispărea ameninţarea tarifelor.

Un oficial al administraţiei Trump a explicat că şi alte state ar putea încerca să negocieze cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, pentru a găsi căi alternative în vederea atenuării ameninţării pe care o reprezintă la adresa securităţii SUA exporturile lor de oţel şi aluminiu.

Protecţionismul a reprezentat una dintre promisiunile lui Trump din campania electorală şi, prin impunerea acestor noi taxe, se deschide poarta spre "un previzibil război comercial" cu alte ţări şi organizaţii, însă preşedintele american a susţinut, în ultimele zile, că aceste bătălii "sunt bune şi uşor de câştigat".