Descriind dumpingul de pe piaţa americană a oţelului şi aluminiului ca ''un asalt la adresa ţării noastre'', Trump a apreciat că cea mai bună decizie pentru companii ar fi să-şi mute înapoi în SUA oţelăriile şi topitoriile.

Oficialul american a insistat că producţia de metale este vitală pentru securitatea naţională.

''Dacă nu vrei să plăteşti taxe, adu fabrica ta înapoi în SUA'', a declarat Trump la Casa Albă, flancat de angajaţi din sectorul siderurgic.

Senatorul republican Jeff Flake, un critic al lui Trump, a anunţat că va introduce o lege pentru anularea tarifelor, în timp ce republicanul Orrin Hatch, care conduce Comitetul financiar al Senatului SUA, a explicat că va colabora cu Casa Albă ''pentru a atenua pagubele''.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu al SUA, a salutat decizia preşedintelui de a nu fi supusă imediat noilor tarife, dar a anunţat că va continua să facă lobby la Washington până când va dispărea ameninţarea tarifelor.

Un oficial al administraţiei Trump a explicat că şi alte state ar putea încerca să negocieze cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, pentru a găsi căi alternative în vederea atenuării ameninţării pe care o reprezintă la adresa securităţii SUA exporturile lor de oţel şi aluminiu.

Canada şi Mexic sunt iniţial exceptate de la tarife, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Dacă renegocierea va fi finalizată, nu vor exista nici un fel de tarife pentru cele două ţări vecine, a spus Trump.

Reacții internaționale: "Atac deliberat la adresa sistemului comercial multilateral"

Anunţul de joi privind tarifele vamale la oţel şi aluminiu a dat naştere unei veritabile fronde chiar în rândul parlamentarilor republicani, unii dintre aceştia neîmpărtăşind opinia lui Trump conform căreia războaiele comerciale sunt "bune şi uşor de câştigat".

Principalul său consilier economic, Gary Cohn, a demisionat marţi ca urmare a opoziţiei sale la asemenea măsuri.

La câteva minute după ceremonia semnării, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi-a exprimat în termeni foarte clari dezaprobarea, temându-se de "consecinţele neprevăzute", în timp ce senatorul republican, Jeff Flake, a anunţat depunerea în curând a unei propuneri legislative vizând anularea acestor taxe.

Amintind preşedintelui american că Uniunea Europeană este un "aliat apropiat" al Statelor Unite, comisarul european al Comerţului, Cecilia Malstrom, a apreciat joi seara că UE "ar trebui să fie scutită" de aceste taxe. "Voi cere mai multă claritate pe această chestiune în zilele următoare", a adăugat ea, pe Twitter.

Europenii exportă anual în Statele Unite oţel în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro şi aluminiu, de 1 miliard de euro.

Înaintea promulgării acestor taxe, UE a pregătit o ripostă, detaliind o listă de produse americane ce ar putea fi taxate la rândul lor, pentru a compensa pierderile cauzate industriei europene.

Şi Brazilia, al doilea furnizor de oţel în SUA, a declarat că intenţionează să-şi "protejeze interesele".

China şi-a exprimat "opoziţia fermă", denunţând un "atac deliberat la adresa sistemului comercial multilateral".

Japonia, unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite, a spus că se teme de "un impact grav (...) asupra economiei mondiale". "Vom lua măsurile adecvate după studierea cu atenţie a consecinţelor asupra economiei japoneze", a arătat ministrul nipon de Externe, Taro Kano.