Donald Trump declanșează “războiul taxelor”. SUA vor introduce taxe la importurile de oțel și aluminiu. Răspunsul Comisiei Europene
Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat, joi, că Statele Unite vor introduce de săptămâna viitoare tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
La o întâlnire organizată la Casa Albă cu oficiali din industria SUA, Trump a promis că va reconstrui industria americană a aluminiului şi a oţelului, afirmând că în ultimele decenii aceasta a fost tratată incorect de alte state.
Decizia va spori probabil tensiunile cu China, într-un moment în care un important consilier economic chinez, Lui He, este la Washington pentru discuţii pe teme legate de comerţ.
Joi dimineaţă, Trump a scris pe Twitter că industria americană a aluminiului şi a oţelului trebuie să fie protejată de practicile comerciale incorecte. După acest anunţ, acţiunile AK Steel Holding au urcat cu 2,8%, ale US Steel Corp cu 2,3% şi ale Nucor cu 1%.
Tarifele impuse la importurile de aluminiu şi oţel vor proteja industria ţării, a anunţat administraţia SUA, dar criticii spun că vor spori costurile pentru industrie şi nu vor avea ca efect majorarea numărului de locuri de muncă.
Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.
La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.
În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.
Juncker: Uniunea Europeană va răspunde "adecvat"
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că Uniunea Europeană va răspunde "adecvat" impunerii de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu anunţate de preşedintele american.
"Nu vom sta fără să facem nimic în timp ce industria noastră este lovită cu măsuri injuste care pun în pericol mii de locuri de muncă europene", a declarat Junker într-un comunicat, adăugând că el consideră decizia o măsură nejustificată de protecţionism.
Preşedintele CE a spus că regretă "profund" decizia Washingtonului, care pare să reprezinte o intervenţie flagrantă pentru a proteja industria internă a SUA, care nu se bazează pe nicio justificare de securitate naţională".
Şeful Executivului comunitar a subliniat că decizia lui Trump "poate doar să agraveze lucrurile", într-un context caracterizat de o deteriorare a relaţiilor comerciale dintre UE şi SUA, care, înainte de venirea lui Trump la Casa Albă, negociau un acord de liber schimb, discuţiile fiind acum suspendate.
Comisia Europenă a dat asigurări că UE va reacţiona "ferm şi adecvat" pentru a-şi apăra interesele. "Comisia va prezenta zilele următoare o propunere de contramăsuri compatibile cu OMC împotriva măsurilor SUA, pentru a reechilibra situaţia", a adăugat Juncker.
La rândul său, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a afirmat că decizia Washingtonului va avea "un impact negativ asupra relaţiilor transatlantice şi a pieţelor globale".
"În plus, vor ridica costurile şi vor reduce opţiunile pentru consumatorii de oţel şi aluminiu din SUA", a adăugat Malmstrom, care a adăugat că va aduce acest caz în atenţia Organizaţiei Mondiale a Comerţului "cât mai repede posibil".
Taxele vor avea un impact semnificativ în economia britanică
Creşterea taxelor de import pentru oţel şi aluminiu în SUA ar putea avea un "impact semnificativ" în economia britanică, a avertizat vineri Richard Warren, directorul UK Steel, asociaţia britanică din sectorul siderurgic.
Warren a subliniat că SUA reprezintă o piaţă "destul de relevantă" pentru industria de oţel britanică, în condiţiile în care primeşte circa 15% din exporturi.
"Acum nu ştim exact cum vor fi implementate aceste taxe, astfel că va trebui să aşteptăm anunţul oficial săptămâna viitoare, dar, din comentariile preşedintelui, va fi o bază de impozitare de 25%, şi acesta este un procent foarte ridicat", a spus Warren.
El a adăugat că marii producători de oţel din Marea Britanie operează deja cu marje înguste de profit, motiv pentru care o astfel de taxă este semnificativă.
Conform datelor Guvernului britanic, industria de oţel a generat 1,6 miliarde lire (circa 1,796 miliarde euro) în 2016, ceea ce reprezintă 0,1% din economia Marii Britanii.
Pe acelasi subiect: