Tara unde doar cafeaua mai face diferenta intre foamete si supravietuire
Burundi este tara care isi pune toate sperantele in boabele de cafea pe care le cultiva. Ele sunt catalizatorul spre o viata mai buna.
Pentru locuitorii din micul stat african, cafeaua nu este doar o bautura cu care sa se delecteze. Este un bun de pret, care sta la baza economiei. Bunastarea lor depinde de o recolta bogata.
Potrivit CNN, 55% dintre localnici isi castiga existenta de pe urma boabelor de cafea. De fapt, aceasta reprezinta 80% din exporturile din Burundi, dar cum preturile din piata au atins cel mai mic nivel incepand cu 2009, profitul este si el tot mai slab.
"Am ales sa cultivam cafea pentru ca in tara noastra aduce multi bani. Piata este in acest moment foarte joasa, dar asta nu ne descurajeaza, pentru ca atunci cand ai multa marfa de vanzare, intotdeauna faci multi bani”, spune Chantal Ka-Hor-Rury, comerciant de cafea si sefa unui grup care ajuta fermierii sa isi aduca recolta pe piata.
Prinsa la mijloc intre Republica Democrata Congo, bogata in resurse, si dezvoltarea rapida a economiei din Tanzania, Burundi incearca sa-si construiasca reputatia de una dintre cele mai bune tari producatoare de cafea din Africa.
"Vom continua sa cultivam cafea si vom creste in acelasi timp cantitatea si calitatea productiei", spune Ka-Hor-Rury.
Tara este in plin proces de reconstructie, dupa sangerosul razboi civil ce a durat mai bine de un deceniu si s-a sfarsit in 2005. Efectele sale inca afecteaza populatia. Doua treimi dintre locuitori traiesc sub limita saraciei si 60% dintre localnici sunt subnutriti in stare cronica, potrivit unui raport al Natiunilor Unite, citat de CNN.
Astazi, producatorii din Burundi incearca sa aduca tara pe linia de plutire si incurajeaza fermierii sa produca singuri cafea. In 2009, mai putin de 5% din recolta a fost procesata in tara, asa ca boabele neprelucrate au reprezentat de fapt grosul exporturilor pana acum.
Procesul nu este insa unul simplu. Mauricio Galindo, sef de operatiuni la Organizatia Internationala a Cafelei, spune ca Brazilia si Columbia sunt singurele tari care au reusit pana acum sa isi exporte cu succes cafeaua pe care o cultiva si o proceseaza, dar ca si acestea au intampinat dificultati.
"Nu e vorba ca nu ar avea sortimentele necesare. Dar cultivarea, recoltarea si procesarea nu sunt facute cum trebuie in cele mai multe cazuri, si sa faci o cafea perfecta este surprinzator de complicat", spune Galindo.
Acesta adauga ca fermierii africani nu au acces la piata de cafea premium si la consumatorii din Europa si SUA. Galindo sustine ca in acest proces fiecare etapa conteaza, de la altitudinea la care se cultiva cafeaua, la temperatura sub care este depozitata.
In plus, in Africa nu exista traininguri specializate care sa ii ajute pe fermieri si nici know-how-ul necesar intelegerii depline a acestui proces complex. Asa ca, desi cafeaua vine la origine din Africa si tot aici ar trebui sa fie sursa celor mai bune varietati, producatorii africani nu au nicio sansa deocamdata sa concureze cu produsele facute in America Centrala si de Sud.
Galindo este optimist ca acest lucru se va schimba, observand semnele incurajatoare, insa e convins ca schimbarea nu se va intampla peste noapte.
Potrivit unui raport al ONU publicat anul acesta, in Burundi, castigurile din cafea sunt cele care fac diferenta dintre siguranta zilei de maine si foamete.