Suedia a fost prima țară din Europa care a introdus în circulație bancnotele, în 1661. Acum aproape că nu le mai folosește. O societate fără bani în formă fizică începe să prindă contur din ce în ce mai mult, într-o țară cu un nivel ridicat de tehnologizare, în care cei care preferă monedele sau bancnotele sunt din ce în ce mai puțini. Iar saltul către noua tehnologie a viitorului, și anume moneda digitală, este firesc.

Ministrul suedez pentru Pieţe Financiare, Per Bolund, a anunţat recent că un proces de evaluare privind introducerea unie monede naționale digitale a fost lansat şi este aşteptat să se încheie în luna noiembrie 2022. Evaluarea va fi condusă de Anna Kinberg Batra, un fost preşedinte al Comisiei de finanţe din Parlamentul Suediei.

Suedia este una dintre primele ţări din lume care analizează posibilitatea introducerii unei monede digitale. Banca Centrală a Suediei derulează deja un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, a subliniat în luna octombrie că orice decizie cu privire la emiterea unei coroane electronice trebuie să fie adoptată la nivel politic.

Citește și: Țara care s-a grăbit să renunțe la bani întâmpină primele probleme: “Suntem naivi să credem că putem abandona complet numerarul”

Din punctul de vedere al Guvernului, "este crucial ca piaţa plăţilor digitale să funcţioneze sigur şi să fie disponibilă pentru toată lumea", a spus vineri Per Bolund.

"În funcţie de modul în care o monedă digitală va fi concepută şi de tehnologiile ce vor fi utilizate, aceasta poate avea consecinţe uriaşe pentru întregul sistem financiar", a adăugat oficialul suedez, potrivit Agerpres.

Riksbank estima în luna octombrie că gradul de utilizare a numerarului în Elveţia a scăzut la cel mai redus nivel din istorie, pe măsură ce pandemia a accelerat tranziţia dinspre bancnote şi monede spre plăţile cu cardul. Mai puţin de 10% din totalul plăţilor din Suedia sunt făcute cu numerar, arată datele Băncii Centrale.

Încă din 2018 Banca Reglementelor Internaţionale estima că Suedia este societatea cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului din lume, în funcţie de utilizarea acestuia ca procent din Produsul Intern Brut.

Marile bănci centrale ale lumii deja discută mai multe proiecte de monede digitale, care ar putea să înlocuiască monedele naționale tradiționale, dar până în prezent sunt destul de sceptice. Discuțiile au loc în ideea de a recupera decalajul care le separă în acest domeniu de China sau de proiectele venite din sectorul privat, precum moneda dezvoltată de Facebook.

Șapte bănci centrale precum şi Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) estimează că printre principalele caracteristici ale unei monede digitale ar trebui să se numere rezilienţa, disponibilitatea la costuri reduse sau chiar zero, standarde adecvate şi un cadru juridic clar, precum şi un rol adecvat pentru sectorul privat.

Pe lângă Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, din grupul celor şapte bănci centrale care şi-au unit eforturile cu BRI mai fac parte Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Japoniei, dar nu şi Banca Centrală a Chinei (PBOC). China lucrează deja la crearea unui "renminbi digital" care potrivit PBOC ar urma să contribui la creşterea ponderii yuanului pe piaţa mondială, care în continuare este puternic dominată de dolarul american.

Totodată, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat, la finalul anului trecut, că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul, cunoscut ca "proiectul Helvetia", a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

În octombrie, și Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro şi în paralel va organiza o consultare publică înainte de a introduce această tehnologie. Instituţia de la Frankfurt precizează că Eurosistemul va iniţia un dialog amplu cu cetăţenii, mediul academic, sectorul financiar şi autorităţile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum şi avantajele şi dificultăţile pe care aceştia se aşteaptă ca emiterea euro digital să le genereze.