Germania cere o decizie rapidă în privința versiunii digitale a euro. Cum ar funcționa moneda virtuală europeană
Euro digital
Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat vineri că europenii ar trebui să depună eforturi susţinute pentru a veni cu o soluţie la plăţile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor şi a companiilor, transmite Reuters.
Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.
"În ceea ce priveşte versiunea digitală a monedei euro, cred că trebuie depuse eforturi susţinute, nu trebuie să aşteptăm. Trebuie să putem decide oricând că ar trebui să facem ceva în privinţa introducerii unei monede euro digitale", a declarat Scholz, la o conferinţă online dedicată plăţilor în Europa în viitor, potrivit Agerpres.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Jens Weidmann, membrul al Comitetului executiv al BCE, a avertizat vineri că emiterea unei monede euro digitale ar fi un efort imens pentru Banca Centrală Europeană şi va fi un proces de durată.
"Dacă aş opta pentru CBDC, introducerea lor ar fi un efort imens logistic şi tehnic şi, prin urmare, va fi un proces de durată", a explicat Weidmann, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).
Pentru Statele Unite este mai important "să nu comită erori, decât să fie primele" în orice evoluţie a unei monede digitale transfrontaliere, a afirmat luna trecută preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell.
"Credem că este mai important să înţelegem bine decât să fim primii, iar să înţelegem bine înseamnă nu doar să ne uităm la potenţialele beneficii ale monedei digitale bancare centrale, ci şi la potenţialele riscuri, şi de asemenea să recunoaştem soluţiile de compromis care trebuie examinate cu multă atenţie", a declarat şeful Fed, la o masă rotundă dedicată plăţilor digitale, găzduită de FMI.
Este vital ca Rezerva Federală a SUA să evalueze ce impact ar putea avea o monedă digitală bancară centrală asupra unor probleme de importanţă majoră, cum ar fi politica monetară, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică şi prevenirea activităţilor ilegale, a explicat Powell.
Şi Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Instituţia a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.
Grupul operativ al Eurosistemului, ce reuneşte experţi din cadrul BCE şi de la 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a identificat scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.
Pe acelasi subiect: