Libra Association, care va emite şi va gestiona Libra, intenţionează să lanseze o monedă digitală care va fi corelată cu dolarul, a spus una dintre persoane.

Această lansare va fi un eveniment de o anvergură mult mai mică faţă de o propunere din aprilie, care a fost făcută în urma reacţiei negative faţă de proiect a autorităţilor de reglementare şi a mediului politic.

Libra, prezentată de Facebook anul trecut, a fost relansată într-o formă restrânsă după ce autorităţile de reglementare şi băncile centrale la nivel mondial şi-au exprimat îngrijorarea că criptomoneda ar putea perturba stabilitatea financiară şi eroda controlul asupra banilor, scrie News.ro.

The Libra Association, la care Facebook este unul dintre cei 27 de membri, vrea să obţină aprobarea autorităţii de supraveghere a pieţii financiare din Elveţia pentru a emite o serie de monede stabile (stablecooin), corelate cu monede tradiţionale, precum şi a unei monede compuse, care să fie corelată cu monede stablecoin.

Potrivit noului plan, alte monede corelate cu monede tradiţinale, precum şi una compusă, ar urma să fie introduse ulterior, a relatat FT.

Libra Association nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. FINMA, autoritatea de reglementare din Elveţia, nu a oferit alte informaţii, dincolo de o declaraţie din luna aprilie, în care a confirmat că a primit o cerere pentru o licenţă de plăţi din partea Libra.

Monedele de tipul stablecoin au rolul să evite volatilitatea tipică a criptomonedelor, precum bitcoin, acestea fiind, teoretic, mai potrivite pentru plăţi şi transferuri de bani.

BCE: Giganţi digitali ca Facebook prezintă un ”risc considerabil” în Europa

În context, un membru al conducerii Băncii Centrale Europene (BCE) avertizează că giganţi digitali ca Facebook prezintă un ”risc considerabil” în Europa, din cauza eforturilor lor de a lansa monede digitale.

”Dacă nu sunt reglementaţi, giganţii tech pot prezenta un risc considerabil din punct de vedere economic şi social, iar ei ar putea restrânge, în loc să crească, alegerea oferită consumatorilor”, a denunţat vineri Fabio Panetta într-un discurs susţinut la Frankfurt, în cadrul unei conferinţe Bundesbank.

O consecinţă a pandemiei COVID-19, metodele de plată dematerializate sunt tot mai căutate în Europa - o evoluţăie care ar urma să persiste, apreciază Fabio Panetta.

În opinia bancherului italian, sprijinirea pe soluţii importate ”creşte riscul ca date personale să fie deturnate în vederea unei folosiri comerciale” şi pune în pericol viaţa privată şi concurenţa.

De asemenea, sistemele de plată europene ”ar putea deveni dependente de tehnologii inventate şi gestioate în altă parte”, ceea ce le face vulnerabile la atacuri cibernetice, avertizează el.

Facebook - un gigant digital foarte supravegheat - lucrează în prezent la proiectul unei monede digitale - intitulată ”libra” - care să le permită clienţilor transferuri de fonduri rapide şi ieftine.

Când ar putea fi lansat ”euro digital”

Noile oferte ”ar putea să fie soluţii de plată eficiente”, însă ele ar putea totodată ”să dăuneze competiţiei, protecţiei datelor, stabilităţii financiare şi chiar suveranităţii monetare”, avertizează Fabio Panetta.

În vederea unei acoperiria ”exploziei” plăţilor dematerializate, BCE mizează un ”euro digital”, care să fie o formă electronică monedei Băncii Centrale Europene şi care să existe în paralel cu numerarul.

O consultare, menită să afle aşteptările marelui public, ale sectorului financiar şi instituţăiilor, urmează să dureze trei luni, iar ”teste” urmează să fie efectuate timp de şase luni.

BCE va decide, apoi, ”către jumătatea lui 2021” lansarea sau nu a unui euro digital.

La începutul lui noiembrie, Parisul, Roma, Madridul şi Haga au cerut reguli foarte stricte în vederea desfăşurării criptomonedelor pe teritoriul european.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat vineri că europenii ar trebui să depună eforturi susţinute pentru a veni cu o soluţie la plăţile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor şi a companiilor.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.