Pune aur in ciocolata, are patru limbi oficiale si poate adaposti intreaga populatie in buncare, in cazul unui razboi. 7 lucruri inedite despre Elvetia, tara care a pus pe jar intreaga lume
De patru zile, intreaga lume este cu ochii pe Elvetia, a carei banca centrala a luat o decizie care a trimis unde de soc in intreaga lume. Renumita pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, in Tara Cantoanelor exista insa si numeroase lucruri pe care foarte putini oameni le stiu, scrie Business Insider.
Iata cateva dintre ele:
1. In caz de razboi nuclear, Elvetia are buncare capabile sa gazduiasca intreaga populatie (aproape 8 milioane de locuitori).
2. Tot in caz de conflict militar, autostrazile din Elvetia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin indepartarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.
3. Pilotii din armata elvetiana nu pot atinge viteza sunetului in timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a tarii (41.290 kilometri patrati), ar fi imposibil ca aceste avioane sa nu intre in spatiul aerian al altor tari daca ar zbura la astfel de viteze.
"In ceea ce priveste aeronavele supersonice, Elvetia are un acord cu Franta prin care i se permite sa intre in spatiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze", a declarat un localnic.
4. In ciuda dimensiunii sale reduse, Elvetia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana si retoromana). Germana vorbita in Elvetia se diferentiaza de cea din Germania, fiind denumita "germana elvetiana" si nu are o reprezentare scrisa. De multe ori, nativii din Germania sustin ca nu inteleg nimic din germana elvetiana.
5. Producatorii de ciocolata au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolata cu aur comestibil.
6. Masinile din Elvetia arata toate ca noi. Cei care nu realizeaza inspectii regulate sau care nu-si repara autovehiculele pot primi amenda.
7. Multi oameni lauda sistemul de transport din Elvetia. Cu un singur bilet poti traversa tara de la un capat la altul cu diferite mijloace de transport - autobuz, tren sau vapor. Exista, de asemenea, un sistem general valabil in care trenurile ajung inainte de ora fixa sau inainte de jumatatea unei ore si pleaca imediat dupa, deci poti schimba un tren intr-un interval de 20 de minute.
Elvetia a scurtcircuitat pietele financiare din intreaga lume
Banca centrala a Elvetiei a decis, joi, sa elimine plafonul minim de schimb valutar a francului fata de euro, cea ce a transmis o inda de soc pe pietele financiare din intreaga lume, dar mai ales in Europam inclusiv in Romania. Denumit “francogeddon'' sau ''tsunami financiar'', urmarile acestei decizii au fost comparate cu cele ale falimentului Lehmann Brothers din 2008.
Moneda elvetiana s-a apreciat in doar doua zile aproape de paritatea cu euro, ceea ce face viata amara celor cu credite in franci elvetiani. In Romania, ratele in valoare de 500 de franci au crescut cu 300-350 de lei in doar o zi.
Anuntul Bancii Nationale a Elvetiei a luat prin surprindere pe toata lumea. Nici macar sefa FMI, Christine Lagarde, nu parea sa fi fost anuntata dinainte. ''A fost o mica surpriza. Sper ca celelalte banci centrale fusesera anuntate, dar nu sunt sigura'', a spus Christine Lagarde.
Imediat dupa anunt, zlotul polonez s-a depreciat cu 16% fata de francul elvetian, iar forintul maghiar si leul romanesc, cu 15%. Impactul s-a vazut imediat si pe burse, unde actiunile bancilor cu credinte numeroase in franci elvetieni au scazut.
Dintre tarile din jur, Austria pare cea mai vulnerabila, caci 96% din totalul creditelor acordate in valuta sunt in franci elvetieni. In Polonia, 46% din credintele imobiliare sunt in aceasta moneda.
Mai putin afectata este Ungaria, care a obligat bancile sa converteasca aceste credite in forinti, o decizie controversata la acea data. Si in Croatia, unde 10% din credite sunt in franci, justitia a luat o decizie similara anul trecut, insa aceasta nu este definitiva.
Bulgaria are, de multi ani, cursul levei fixat la aproape jumatate de euro, asa ca pentru bulgari, credintele in euro au fost intotdeauna mai atragatoare decat cele in franci.
Soc si pentru economia Elvetiei
De altfel, decizia Bancii Centrale Elvetiene afecteaza si economia Elvetiei. ''De la ceasuri pana la ciocolata si produse farmaceutice, produsele elvetiene tocmai au devenit mult mai scumpe, exportarea lor in lume va deveni mai dificila'', spune Jim Boulden, corespondent CNN.
Marile companii elvetiene au inregistrat pierderi pe burse, iar scumpirea produselor care merg la export ii determina pe oameni sa se teama pentru locurile lor de munca.
Mai multe despre:
#Elvetia#ciocolata
Pe acelasi subiect: